
Minutele magice care ne pot scăpa de diabet. Un nou studiu arată remediul ideal care aduce nivelul din glucoză din sânge la normal
Specialiștii americani au găsit cheia de a preveni eficient diabetul. S-a constatat că sportul poate face minuni și chiar aduce nivelul de glucoză din sânge la nivel normal, chiar și în faza de prediabet. Studiile au indicat un număr minim de minute de sport săptămânal pentru prevenție.
Diabetul de tip 2 reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial. În prezent, peste 6% din populația adultă a globului suferă de această afecțiune. Specialiștii estimează că procentul va crește cu 1% până în 2030. Diabetul de tip 2 este una dintre bolile cronice care poate fi prevenită, chiar dacă există determinanți genetici. În general apare mai ales pe fondul unei vieți nesănătoase marcată de sedentarism, obezitate și vicii. De obicei, această boală cronică este precedată de o condiție medicală numită prediabet. Este atunci când nivelul glucozei din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu atât de ridicat încât să poată fi încadrată în diabet de tip 2. În orice caz, prediabetul conduce la diabet de tip 2. Noile studii arată există o metodă minune care reușește să prevină diabetul și poate aduce nivelul glucozei din sânge la limite normale.
Sportul, salvarea omului în fața diabetului
Un nou studiu apărut în revista de specialitate „Cardiovascular Diabetology – Endocrinology Reports” indică faptul că sportul are efecte miraculoase în prevenire diabetului și chiar poate reduce glicemia la normal în prediabet. Studiul a fost realizat pe date de 130 de persoane înscrise într-un program de prevenire a riscului cardiovascular, la un centru medical din Cali, Columbia. Cercetările au fost realizate pe durata a patru ani, între 2019 și 2023. Toți participanții aveau peste 18 ani, cu o vârstă medie de 69.5 ani.
Jumătate dintre participanți erau supraponderali sau obezi iar patru cincimi erau hipertensivi. La începutul perioadei de urmărire toți aveau prediabet. Timp de patru ani, participanții la studiu au fost evaluați periodic de specialiști de medicină internă, nutriție, psihologie și fizioterapie. La finalul perioadei de testări, 21.5% dintre participanți au revenit, în mod miraculos, la niveluri normale de glucoză. Alți 13.8% au făcut diabet de tip 2 iar 64% au rămas prediabetici. Secretul celor 21.5% dintre participanți a fost, indică studiul, sportul făcut cu o frecvență regulată.
„Impactul diabetului asupra sănătății este profund. Există un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli vasculare, orbire și infecții. Aceste afecțiuni duc la decese timpurii și la o calitate a vieții semnificativ afectată înainte de deces în cazul diabeticilor. Deși prediabetul prezintă o mică parte din aceste riscuri crescute, este un avertisment, deoarece știm că 25-50% dintre prediabetici vor dezvolta diabet. Așadar, lucrul inteligent de făcut este să preveniți prediabetul sau să îl inversați dacă este deja prezent”, precizează medicul David Cutler din Santa Monica, California, pentru „Medical News Today”.
Minutele magice care ne pot scăpa de diabet
Studiul menționat și specialiștii spun că nu trebuie să facem sport de performanță ca să prevenim diabetul, dar nici să ne amăgim cu câteva exerciții de gimnastică în fiecare dimineață. Există un număr de minute săptămânal care reprezintă limita minimă în lupta contra diabetului. Mai precis, spune studiul menționat, dacă facem 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, adică aproximativ jumătate de oră pe zi, putem scăpa de prediabet și preveni diabetul de tip 2 . Cele 150 de minute reprezintă limita minimă în lupta contra diabetului.
Idealul înseamnă între 40 și 60 de minute zilnic de sport. Asta poate include gimnastică intensă, alergare, mers alert, bicicletă sau o combinație de mai multe tipuri de exerciții și metode. Rezultatele sunt uimitoare. Nivelul glicemiei poate reveni la normal chiar și în cazul prediabeticilor. Evident, trebuie să renunțăm și la alimentația total nesănătoasă, precum fast-food sau grăsimi nesănătoase. Nu în ultimul rând, sportul zilnic ne poate ajuta să luptăm cu vicii precum fumatul sau consumul de alcool.
„Studiul întărește în mod clar ceea ce medicii le spun pacienților de mult timp: dieta, controlul greutății și exercițiile fizice sunt ingredientele cheie pentru o viață lungă și sănătoasă. Iar acum puteți avea un obiectiv concret de atins, 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână”, precizează David Cutler.
Sursa: adevarul.ro