Mircea Dumitru: Licitația pentru manuale a reprezentat și încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru Ministerul Educației

Mircea Dumitru: Licitația pentru manuale a reprezentat și încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru Ministerul Educației

Licitația pentru manuale a reprezentat și încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru Ministerul Educației Naționale, afirmă fostul ministru Mircea Dumitru pe pagina sa de Facebook.

"(...) Licitația pentru manuale a reprezentat și încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru minister. Problemele se cunosc de mulți ani, ele nu mai sunt un secret pentru nimeni: legislație deficitară pe achiziții publice, instituții nereformate", a afirmat Dumitru.

El a spus că programele școlare au fost rezultatul muncii profesorilor din țară, cooptați în urma unui apel public în grupuri de lucru pe discipline.

"Nu eu, Mircea Dumitru, am scris programele școlare și nici guvernul tehnocrat, față de care actualul ministru manifestă, se pare, o reală obsesie. Programele școlare au fost rezultatul muncii profesorilor din țară, cooptați, în urma unui apel public, în grupuri de lucru pe discipline. De altfel, a fost pentru prima dată când procesul a decurs astfel, coordonat de Institutul pentru științe ale Educației. (...) Printr-un exercițiu de voință al colegelor și colegilor profesori, al colegelor și colegilor din minister și de la institut, în ianuarie 2017 aceste programe aveau girul Comisiilor naționale de specialitate. Mai era nevoie de mici ajustări de formă, pentru ca ordinul de ministru să poată fi semnat și publicat", a mai susținut fostul ministrul al Educației.

El a afirmat că Educația nu se va însănătoși atâta vreme cât rațiunea de a acționa într-un minister, într-un inspectorat școlar sau într-o școală va fi una "politică".

"Mi-e greu să cred că ministrul Educației a avut informații despre situația licitației manualelor școlare pentru clasa a V-a doar cu puține zile înaintea ședinței de Guvern de săptămâna trecută. Mi-e greu să cred că, atunci când a dat asigurări celor peste 170.000 de elevi de clasa a V-a și părinților lor că manualele lor sunt pe drum, ministrul a putut minți cu seninătate. (...) Educația nu se va însănătoși atâta vreme cât rațiunea de a acționa într-un minister, într-un inspectorat școlar sau într-o școală va fi una eminamente politică", a mai spus Mircea Dumitru.

Toate manualele, cu excepția celor pentru clasa a V-a, sunt în școli, a anunțat ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

"Toate manualele, cu excepția clasei a V-a, sunt deja în școli. La clasa a V-a, pentru primele două luni de zile, avem soluție de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev, în așa fel încât, odată cu finalizarea contestațiilor pe care editurile le-au făcut, să integrăm manualele în timpul anului școlar. Dar în 11 septembrie toți elevii vor avea îndrumătorul, profesorii vor fi formați în așa fel încât să poată desfășura normal ora", a declarat Pop.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /