Mircea Geoană despre alegerile din 2009: E vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de șantaj

Mircea Geoană despre alegerile din 2009: E vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de șantaj

Rezultatele alegerilor din 2009 arată că este vorba despre o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de șantaj, a afirmat marți fostul candidat la prezidențialele din acel an, Mircea Geoană, în fața comisiei parlamentare de anchetă.

Geoană a calificat comisia parlamentară de anchetă ca fiind "un act de igienă democratică".

"Am răspuns cu promptitudine invitației și solicitării dumneavoastră. Sunt conștient de constrângerile și obligațiile care revin oricărui cetățean care este chemat în fața Parlamentului pentru a clarifica adevărul și întregul adevăr care stă la dispoziția fiecăruia dintre noi, în speță în calitatea mea de protagonist — unul din protagoniștii alegerilor din 2009. Este regretabil că au trebuit sa treacă atât de mulți ani ca un astfel de demers să fie făcut. (...) Au trebuit să apară elemente circumstanțiale recente pentru a declanșa acest mecanism democratic. Consider că această comisie reprezintă mai mult decât un simplu gest politic sau de reparație istorică. Dincolo de persoane sau de politică, cred că este un act de igienă democratică și o investiție într-un viitor mai bun pentru România și pentru români", a afirmat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, "este evident că unul din virușii mai vechi" ai societății românești reconfirmă "dictonul mai vechi" — că puterea absolută corupe absolut — s-a aplicat din păcate și în 2009, acesta fiind un risc și pentru viitor.

"În opinia mea, și este o opinie în care elemente subiective și obiective se conjugă, cred că putem spune că există suspiciuni rezonabile pentru existența unor elemente constituite a unui efort deliberat și conjugat coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influențare a alegerilor din 2009. Este vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forță, de putere, de șantaj și corupție politică și economică, cu consecințe grave asupra stării generale a națiunii și a intereselor generale ale cetățenilor României. Acțiunea din 2009 a avut un caracter inter-instituțional și transpartinic, încolonând sub o comandă unică conducători obedienți, nu instituții în ansamblul lor, veleitari din politică, carieriști sau persoane șantajabile din zonele cheie ale sistemului politic și administrativ al țării. Vorbim de persoane și nu de instituții. (...) Mandatul 2009 — 2014 a fost imoral, antidemocratic și antinațional", a susținut fostul președinte al PSD.

În opinia acestuia, ancheta comisiei parlamentare privește de fapt către viitor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...