Mișcări suspecte. Dragnea jr se pregătește să-și mute afacerile cu porci pe alte firme? De ce n-a plătit ferma Salcia datoria de 18 milioane de lei către Tel Drum, aflată în insolvență

Mișcări suspecte. Dragnea jr se pregătește să-și mute afacerile cu porci pe alte firme? De ce n-a plătit ferma Salcia datoria de 18 milioane de lei către Tel Drum, aflată în insolvență

Mișcări suspecte. Dragnea jr se pregătește să-și mute afacerile cu porci pe alte firme? De ce n-a plătit ferma Salcia datoria de 18 milioane de lei către Tel Drum, aflată în insolvență.
 
Ferma Salcia SA, unde acționar principal este fiul lui Liviu Dragnea, are datorii de peste 18 milioane de lei, aproximativ 3,5 milioane de euro, la Tel Drum, după cum reiese din dosarul de insolvență al companiei Tel Drum, consultat de G4Media.ro . Specialiști în lichidarea companiilor suspectează că datoriile neplătite către Tel Drum și biletele de ordin refuzate la plată pot fi indicii că fiul lui Dragnea vrea să mute activitatea și patrimoniul fermei pe altă/alte societăți fără datorii. De altfel. Dragnea jr. a mai înființat două firme – Ferma Salcia Production SRL și Ferma Salcia Distribution SRL – care ar putea prelua: prima – saivanele cu porci și abatorul; a doua – magazinele de distribuție.

- În luna august,  Supervizor.ro a anunțat că Ferma Salcia avea 75 de bilete de ordin refuzate la plată.

 - Din cele 18 milioane de lei datorate, ferma lui Dragnea jr putea scăpa de patru milioane printr-o compensare, dar nu a fost interesată să ceară recuperarea creanței la timp sau să plătească o taxă de timbru de 200 de lei.

Tel Drum intrat în reorganizare după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au început o anchetă de fraudare a fondurilor europene în care bănuiesc că șeful PSD este adevăratul beneficiar al afacerilor Tel Drum.

În cadrul insolvenței Tel Drum, administratorul special al companiei de drumuri trebuie să recupereze peste 18 milioane de lei, aproximativ 3,5 milioane de euro, de la Ferma Salcia SA. Ferma de porci din județul Teleorman este deținută de Ștefan Valentin Dragnea (90%) și Liviu Ilie Dragne (10%). La rândul său, Tel Drum are de plătit datorii de 70 de milioane de lei, în special la bănci și la stat.

Ferma Salcia a cerut diminuarea datoriilor către Tel Drum. În Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) Nr. 17224/18.09.2018 este publicată și sentință civilă legată de insolvența Tel Drum. Sunt publicate date despre cererea târzie și netimbrată a Fermei Salcia de a fi trecută în tabloul creanțelor cu suma de aproape patru milioane de lei.

“Prin cererea înregistrată la această instanță sub nr 116/87/2018/a16, contestatoarea Ferma Salcia SA a formulat contestație împotriva tabelului preliminar de creanțe 920/18.04.2018, publicat în BP1 7984/19.04.2018 în ceea ce privește societatea, solicitând instanței, ca aceasta să fie înscrisă în tabelul de creanțe cu valoarea de 3.938.579 lei, astfel cum a solicitat prin cererea de înscriere la masa credală depusă depusă la instanță și comunicată administratorului judiciar CITR – filiala Ilfov SPRL, reprezentând contravaloarea unor servicii și mărfuri”, se precizează în documentul amintit.

Prin această contestație, Ferma Salcia dorea să mai reducă din datoriile pe care le are către Tel Drum. Odată intrată în insolvență, deciziile conducerii Tel Drum sunt dirijate de administratorul judiciar care trebuie să plătească debitele companiei și să reorganizeze societatea.

Administratorul judiciar a cerut ca sumele pe care Ferma Salcia pretindea că le are de recuperat să fie compensate, așa cum reiese din actele trimise la instanță: „Față de cele de mai sus administratorul judiciar constată existența sumei datorată de Tel Drum. Pe de altă parte , în considerarea faptului că Ferma Salcia datorează către Tel Drum suma de 18,7 milioane de lei”.

Blatul dintre firme. Însă judecătorul de ședință a respins cererea Fermei Salcia prin faptul că aceasta nu a fost timbrată. “Admite excepția de netimbrare a contestației formulată de SC Ferma Salcia SA, invocată din oficiu, anulează ca netimbrată contestația formulată de Ferma Salcia, reprezentată de administrator Ilie Liviu Dragne”, se precizează în sentință.

200 de lei este valoarea taxei de timbru pe care trebuia să o achite Ferma Salcia, societatea unde fiul președintelui PSD este acționar majoritar, ca să scape de o datorie de patru milioane de lei către Tel Drum, societate care ar fi controlată de tatăl său – conform procurorilor DNA.

“Asta înseamna că și ferma Salcia va intra în procedură de lichidare. Cum să lași o creanță de aproape 4 milioane să se prescrie pentru netimbrare sau alt motiv. Faci asta numai dacă tu asociat era în relații apropiate cu cei de la Tel Drum”, ne-a atras atenția un lichidator.

Preia abatorul și saivanele, lasă datoriile. La începutul anului, Ștefan Valentin Dragnea a înființat o nouă societate, este vorba de Ferma Salcia Production SRL. Aici acționari sunt Ștefan Valentin Dragnea – 90% și Ilie Liviu Dragne cu 10%. Obiectul de activitate al societății create pe 26 ianuarie este fabricarea produselor din carne.

Ferma Salcia Production a fost înființată, după ce anul trecut Dragnea jr a mai înființat o societate cu acest brand – Ferma Salcia. Mai exact, pe 29 iunie 2017, a fost înregistrată la Registrul Comerțului societatea Ferma Salcia Distribution SRL. Această societate se ocupă din comerțul cu ridicata a produselor cu carne. Și această firmă are structura acționariatului identică, cu Ștefan Valentin Dragnea – 90% și restul la Ilie Liviu Dragne.

Conform specialiștilor consultați de G4Media.ro, dacă Ferma Salcia SA ar intra în insolvență, acționarii societății ar putea muta patrimoniul sau măcar prestarea serviciilor pe cele două companii nou create. Astfel, Ferma Salcia Production ar putea prelua saivanele în care pot crește și 20.000 de porci și abatorul în care sunt sacrificate animalele.

Ferma Salcia Distribution ar putea prelua magazinele și rețeaua de distribuție. Este vorba de zece magazine în județul Teleorman, câte două în județele Olt și Dolj, și unul în orașul Otopeni din Ilfov, pe care le deține acum Ferma Salcia SA. Societatea din urmă are 247 de angajați, o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei și venituri de aproape 47 de milioane de lei.

Marca e pe numele juniorului. Aceste lucru este ușor de realizat și pentru faptul că marca Ferma Salcia este pe numele lui Ștefan Valentin Dragnea și nu pe numele societății. Așa cum reiese de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, marca Ferma Salcia este pe numele fiului președintelui PSD.

Astfel, conform Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP) din cadrul BNR, societatea Ferma Salcia SA figurează la data de 9 august 2018 cu 75 de bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 2,34 milioane lei, a anunțat luna trecută site-ul supervizor.ro,

Primele trei incidente au fost raportate pe 14 iunie 2018, iar ultimele două pe 6 august 2018. Mare parte din aceste incidente sunt considerate minore deoarece, începând cu 22 iunie 2018, a existat “poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului”, este vorba de contul din Unicredit Bank, mai precizează supervizor.ro.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...