Misiunea Departamentului Special al Grupării Wagner, dezvăluită în urma unei investigații

Misiunea Departamentului Special al Grupării Wagner, dezvăluită în urma unei investigații

Disciplina precară și insubordonarea din cadrul grupării paramilitare Wagner au permis scurgeri de informații care au dezvăluit presupuse crime ale acesteia, potrivit unei investigații publicate luni de Dossier Center.

Gruparea Wagner nu și-a ascuns implicarea în războiul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Jurnaliștii Dossier Center - un ONG pentru drepturi ale omului fondat de oligarhul rus în exil Mihail Hodorkovski - au descoperit că așa-numitul departament special a grupării Wagner are printre responsabilități nu doar recrutarea și supravegherea recruților, ci și securitatea datelor, controalele financiare și acoperirea activităților Wagner.

Munca cotidiană a Departamentului Special se concentrează în principal pe controlul activităților de pe rețelele de socializare ale mercenarilor Wagner, care au încălcat în mod repetat protocoalele privind secretul militar postând fotografii din misiuni pe canalele publice și private, potrivit informațiilor obținute de Dossier Center.

Șeful Departamentului Special, identificat în cadrul anchetei ca fiind Ruslan Mihailov, în vârstă de 38 de ani, fost ofițer de poliție, a încălcat în mod repetat regulamentele privind activitățile secrete în perioada în care a servit în Siria, au indicat materialele foto prezentate în cadrul anchetei.

Departamentul Special, care angajează 20 de agenți, se ocupă, totodată, de investigarea cazurilor de recruți Wagner ce încalcă codul de conduită - de pildă, cazurile de abuz de alcool și de droguri sunt frecvente, se arată în raport.

Cu toate acestea, având în vedere natura clandestină a grupării și absența oricăror norme legale care să îi reglementeze activitatea, până și infracțiunile grave, cum ar fi crima sau agresarea violentă a colegilor, sunt rareori sancționate cu mai mult de o amendă sau alte pedepse, a sugerat raportul Dossier Center.

Documentele scurse conțin detalii despre încercarea Departamentului Special de a da de urma mercenarilor Wagner responsabili de filmarea și postarea unui clip cu execuția unui civil sirian (2017). Pe baza acestor documente jurnaliștii Centrului Dossier au putut să îi identifice pe care i-au suspectat că au luat parte la această crimă în cadrul unei anchete realizate împreună cu publicațiile Die Welt, Insider, Paris Match și Art.

Wagner a ieșit din umbră

Odată cu războiul din Ucraina, supranumita armată privată a lui Putin, alcătuită din mercenarii Wagner, a renunțat la activitatea de culise, iar fondatorul ei, Evgheni Prigojin, a recunoscut că se află la conducerea grupării militare. Luptătorii Wagner și-au atribuit cea mai mare parte a succeselor obținute pe câmpul de luptă după ce armata rusă s-a retras din orașul Herson, în toamnă. Prigojin a recrutat personal deținuți din închisori și a criticat fățiș conducerea militară, denunțând atât birocrație, cât și rea-voință în înarmarea luptătorilor săi care au murit în număr mare în luptele din jurul Bahmut și în cucerirea orașului Soledar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...