MISTER TOTAL Cine a decis închiderea tabletelor după ora 21 la alegerile din 26 mai?

MISTER TOTAL Cine a decis închiderea tabletelor după ora 21 la alegerile din 26 mai?

Unul dintre marile semne de intrebare cu privire la desfasurarea votului in sectiile din strainatate la scrutinele din 26 mai tine de oprirea, fara vreun avertisment prealabil, a functionarii tabletelor dupa ora 21, autoritatile responsabile - AEP, STS si BEC - refuzand sa isi asume public luarea deciziei, dezvăluie Ziare.com.

Cel care a dezvaluit informatia si s-a plans de blocarea votului a fost ambasadorul roman in Germania, Emil Hurezeanu, care a declarat ca "la ora 21:30, in mod automat, tabletele care inregistrau si validau voturile, a caror coordonare s-a facut de la Bucuresti de catre BEC si STS, si-au intrerupt activitatea".

"Fara sa fim anuntati", a mai punctat el, intr-un interviu acordat Deutsche Welleimediat dupa alegeri.

Informatia a fost confirmata ulterior de ministrul de Externe, Teodor Melescanu, care a sustinut ca, desi s-au depus mai multe cereri la BEC, "ni s-a spus foarte clar ca pe lege nu se poate prelungi" votarea, iar la ora 21:30 "STS a taiat toate legaturile pentru tableta".

Conform legii, impiedicarea votului este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, de aceea, este important de aflat cine a luat decizia blocarii Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) si, mai ales, la ce ora, cata vreme in unele sectii de votare mai erau alegatori, iar ei aveau in continuare dreptul legal de a vota.

"Daca esti la coada, ai asteptat 8 ore, mai sunt trei persoane inaintea ta si te trimite cineva acasa pentru ca nu mai poti vota, asta este clar o ingradire a dreptului la vot", ne-a declarat si Septimius Parvu, expert in procese electorale si manager al proiectului Vot Corect, unde s-au primit mii de reclamatii in acest sens.

"Legea spune ca operatorul din sectie trebuie sa opreasca sistemul, dar, intr-adevar, am primit si noi foarte multe plangeri prin care presedintii de sectii reclamau faptul ca s-a blocat sistemul si, pur si simplu, nu s-a mai putut continua votarea, desi erau oameni la ora 21:00 in cladire.

Iar daca stam si ne gandim, e clar ca un astfel de sistem nu ar trebui sa blocheze accesul la vot al unei persoane. Nu poti, din cauza unui sistem electronic, sa blochezi un drept constitutional", ne-a spus Septimius Parvu.

Ziare.com a cerut oficial AEP, STS si BEC, autoritatile responsabile de corectitudinea procesului electoral, cateva informatii clare cu privire la acest subiect, in baza Legii 544/2001, insa raspunsurile au fost extrem de vagi, ceea ce ridica un mare semn de intrebare.

Astfel, in data de 30 mai, Ziare.com a cerut oficial de la AEP, STS si BEC urmatoarele informatii:

1) Cine si cand a luat decizia intreruperii activitatii tabletelor la ora 21:30?

2) Cum a fost stabilita aceasta ora?

3) De ce nu au fost anuntate birourile din sectiile de votare din diaspora?

4) Se putea continua votarea si in lipsa functionarii tabletelor?

In raspunsul primit de la AEP  se comunica, sub semnatura presedintelui Constantin-Florin Mituletu-Buica, faptul ca solicitarea Ziare.com "excedeaza competentelor institutiei noastre si va fi redirectionata, spre competenta solutionare, Biroului Electoral Central".

Raspunsul STS (7 iunie)

"La solicitarea dumneavoastra din data de 30 mai 2019 (...) va transmitem urmatoarele: Intrebarile adresate nu sunt de competenta Serviciului de Telecomunicatii Speciale, motiv pentru care solicitarea a fost transmisa Biroului Electoral Central".

Raspunsul BEC (12 iunie)

In raspunsul primit la redactie in data de 12 iunie, dupa ce subiectul a fost discutat in sedinta BEC, se arata mai intai ca potrivit OUG 6/2019, "Autoritatea Electorala Permanenta, impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Institutul National de Statistica, asigura implementarea si operationalizarea SIMPV".

De asemenea, ni se mai precizeaza ca, potrivit Legii 3/2000 si Legii 33/2007, "SIMPV a fost activ pe durata votarii la ambele scrutine, sens in care, durata folosirii terminalelor informatice pentru inregistrarea datelor personale ale alegatorilor in SIMPV trebuia sa coincida cu durata votarii".

Si atat.

Nimeni nu isi asuma nimic

In concluzie, nici macar una dintre autoritatile responsabile de desfasurarea corecta a procesului electoral nu neaga informatiile, dar, in acelasi timp, niciuna nu isi asuma luarea deciziei, ceea ce este ciudat, daca totul s-a desfasurat conform cadrului legal in vigoare.

Si mai ciudata este declaratia ambasadorului Emil Hurezeanu, care, in acelasi interviu acordat Deutsche Welle, afirma ca "toti cetatenii din ambasada au putut vota, ultimul cu putin timp dupa ora 23, ora locala, miezul noptii in Romania".

Si, atunci, la ce ora au fost blocate tabletele si de catre cine?

Probabil ca singura cale de a afla informatiile cerute este sa asteptam rezultatele anchetei deschise de DNA, dupa ce procurorii au primit zeci de plangeri din partea celor care nu au putut vota, desi au stat ore in sir la coada la sectiile din strainatate.
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 Așa o fi?