Misterul morții lui Ioan Petru Culianu, discipolul lui Mircea Eliade. A fost împușcat în toaleta Universităţii din Chicago

Misterul morții lui Ioan Petru Culianu, discipolul lui Mircea Eliade. A fost împușcat în toaleta Universităţii din Chicago

La 21 mai 1991, Ioan Petru Culianu, un strălucit profesor, expert în magie și ritualurile sectelor, a fost ucis în toaleta Universităţii din Chicago, unde urma să fie angajat ca profesor. Autorul nu a fost prins niciodată.

Ioan Petru Culianu

Asasinatul lui Ioan Petru Culianu a fost descris pe larg în cotidianul american The New York Times. La data de 21 mai 1991, puţin după ora 13.00, o bubuitură puternică s-a auzit la etajul al treilea al Univeristăţii din Chicago.

Câteva minute mai târziu, poliţiştii au găsit în toaleta bărbaţilor cadavrul lui Ioan Culianu, profesor de Istoria Religiilor, în vârstă de 41 de ani.

Nimeni nu a putut explica cum un profesor a putut fi împuşcat mortal chiar în mijlocul uneia dintre cele mai prestigioase campusuri din lume, ziua în amiaza mare.

Deși crima a fost anchetată de FBI, nu s-au descoperit nici autorul, nici mobilul crimei. Tocmai de aceea, au apărut în spațiul public mai multe supoziții: fie că a fost crimă pasională, fie că logodnica sa urmărea să încaseze o poliță de asigurare, fie că asasinatul a fost ordonat şi comis de o mişcare neolegionară sau de serviciile secrete din România.

Ion Mihai Pacepa , care a fugit din România în anul 1978 şi a primit azil politic în Statele Unite ale Americii, a sugerat că modul cum a fost asasinat profesorul Culianu, cu o glonţ în ceafă, reprezintă „semnătura Securităţii”.

Prof. Moshe Idel a fost de părere că uciderea lui Culianu nu a fost pură întâmplare și că aici se regăsesc metodele elaborate de KGB și folosite de serviciile secrete din Europa de Est.

Înaintea asasinării, Culianu a primit amenințări cu moartea, locuința i-a fost devastată, iar în unele publicații de dreapta au apărut articole defavorabile la adresa sa.

Ioan Petru Culianu a primit o bursă și a reușit să plece, în iulie 1972, la cursurile de vară de la Perugia, Italia. După terminarea bursei a solicitat azil politic.

Ulterior, a ajuns în Olanda, unde a stat mai mulți ani. În SUA a ajuns în anul 1986. Cu sprijinul lui Mircea Eliade, a devenit cel mai tânăr profesor al Divinity School, în cadrul Universităţii din Chicago Era logodit cu Hillary Wiesner.

Din decembrie 1989, a început să publice în ziarul românesc din Statele Unite, „Lumea Liberă” o serie de articole critice despre puterea politică din România şi despre Securitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro