Misterul sondei Voyager 1. După 45 de ani în spațiu, nava încă funcționează, dar transmite date „imposibile”

Misterul sondei Voyager 1. După 45 de ani în spațiu, nava încă funcționează, dar transmite date „imposibile”

Sonda Voyager 1 încă explorează spațiul interstelar, la 45 de ani de la lansare,și încă reușește să-i surprindă pe cercetătorii de la NASA, relatează CNN .

Voyager 1 continuă să funcționeze, în ciuda vârstei sale avansate și a distanței de 14,5 miliarde de mile (23,3 miliarde de kilometri) față de Pământ. Și poate primi și executa comenzi trimise de la NASA,la fel cum încă poatecolectași trimite date științificepe Pământ.

Dardatele transmisedesistemul de control șicoordonarea atitudinii, care controlează orientareasondeiîn spațiu, nu se potrivesc cu ceea ce face de fapt Voyager. Sistemul de articulare și control al atitudinii, sau AACS,orienteazăantena sondeiastfel încât aceasta sărămânăîndreptatăsprePământ,iarVoyager să poată trimite date înapoi către NASA.

Din locațiainterstelarăîn care se aflăVoyager,lumina arenevoie 20 de ore și 33 de minute pentru a călători într-un sens, astfel încât apelul și răspunsul unui mesaj între NASA și Voyager durează două zile.

Echipa Voyager crede că AACS încă funcționează, dar datele transmise de acestinstrumentul par aleatorii sauchiarimposibile.Nu a existat nicio defecțiunecare să punăsondaspațială în„safe mode”până acum.Într-o astfel de situație, ar fi efectuate doar operațiunile esențiale, pentru a permiteinginerilorde la sol să găsească sursa problemei și să o rezolve.

Semnalultransmis deVoyager este la fel de puternic, ceea ce înseamnă că antena este încă îndreptată spre Pământ. Echipa încearcă să determine dacă aceste date incorecte provin direct de la acest instrument sau dacă un alt sistemeste cauza.

„Până când natura problemei nu va fi înțeleasă mai bine, echipa nu poate anticipa dacă acest lucruvaafectamodul în care sondapoate colecta și transmite date științifice”, potrivit unui comunicat al NASA.

„Un mister ca acesta estede așteptat în această etapă a misiunii Voyager”, aspusSuzanne Dodd, manager de proiect pentru Voyager 1 și 2 la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California.

„Ambele nave spațiale au o vechime de aproape 45 de ani, cu mult peste ceea ce au anticipat planificatorii misiunii. Ne aflăm și în spațiul interstelar, un mediu cu radiații ridicate în care nicio navă spațială nu a mai zburatpână acum. Așa că există câteva provocări mari pentru echipa de ingineri. Dar cred că, dacă există o modalitate de a rezolva această problemă cu AACS, echipa noastră o va găsi”, a adăugat ea.

Dacă echipa nu găsește sursa problemei, s-ar putea să se adapteze la ea, a spus Dodd. Sau, dacă o găsesc, problema poate fi rezolvată făcând o modificare de software sau trecând pe un sistem hardware de rezervă.

Voyager a trecut deja pe sistemele de rezervă pentru a rezista atâta timp în spațiu. În 2017, sonda a declanșat propulsoare care au fost folosite în timpul întâlnirilor sale planetare inițiale din anii 1970 - șicareau funcționat după ce austatnefolositetimp de 37 de ani.

Sondelevechiproduc foarte puțină energie, astfel încât subsistemele și încălzitoarele au fost oprite de-a lungul anilor,pentru a permite funcționareasistemelorcritice și instrumentelorștiințifice.

Voyager 2,o sondă spațială „geamănă”,continuă să funcționeze bine în spațiul interstelar la 12,1 miliarde de mile (19,5 miliarde de kilometri) de Pământ. Prin comparație, Neptun, cea mai îndepărtată planetă de Pământ, se află la doar 4,9 miliarde de mile distanță. Ambele sonde au fost lansate în 1977 și și-au depășit cu multdurata de viață estimată.

Acum, ele au devenit singurele nave spațiale care adună date din spațiul interstelar și oferă informații despre heliosferă sau bula creată de soare care se extinde dincolo de planetele sistemului nostru solar.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul