„Mitropoliții aveau mai mult aur în sipete, decât era în vistieria țării”

„Mitropoliții aveau mai mult aur în sipete, decât era în vistieria țării”

Așa cum Roma, cetatea eternă, are vestita Colină a Capitoliului, bucureștenii au sperat și s-au rugat pe Colina Bucuriei timp de sute de ani. Monument istoric de importanță națională, Ansamblul arhitectural din Dealul Mitropoliei cuprinde Catedrala Patriarhiei, Palatul Patriarhal (ridicat pe locul Divanului Domnesc, sediu pentru Adunarea Legislativă a României în interbelic, apoi pentru Marea Adunare Națională a RPR, RSR), și clădirea Reședinței Patriarhale, căminul tuturor Patriarhilor.

Clopotnita si biserica Patriarhiei din BucurestiFoto: Agerpres

Pe Dealul Mitropoliei s-a scris istoria culturală, religioasă, politică și legislativă a României. În Aula Palatului Patriarhal au depus jurământul Regii României și au vorbit cei mai mari oameni de stat. Mitropolia Ungrovlahiei a fost locul de căpătâi unde dădeau fuga domnii și boierii pentru sfat, îndrumare, binecuvântare sau împrumut.

Clădirea Palatului Legislativ din perioada monarhiei, azi al Patriarhiei, a fost proiectată la începutul secolului XX de arh. Dimitrie Maimarolu, pe locul fostei Săli a Adunării Deputaților, iar Biserica datează din anul 1656, ctitoria Voievodului Constantin Șerban Basarab. Bucureștenii au iubit Biserica Patriarhiei (înainte de 1925, a Mitropoliei) mai mult decât orice alt lăcaș de cult din oraș. Zvelta catedrală, surata celei de la Curtea de Argeș, a supraviețuit ocupațiilor străine, jafurilor, războaielor, cutremurelor și incendiilor. A fost jefuită de nenumărate ori, stricată de cutremure și războaie, dar Există.

O călătorie pe urmele bogăției spirituale a vechii Mitropolii, dar și a celei materiale, pe B365.ro.


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...