Mitropolitul Teofan: Luchian a iubit nespus creaţia lui Dumnezeu, natura, şi a aşezat-o pe pânză

Mitropolitul Teofan: Luchian a iubit nespus creaţia lui Dumnezeu, natura, şi a aşezat-o pe pânză

Pictorul Ştefan Luchian a iubit nespus creaţia lui Dumnezeu, natura, şi a aşezat-o pe pânză, a declarat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, cu prilejul inaugurării muzeului de la Ştefăneşti.

Acesta susţine, de asemenea, că Ştefan Luchian "a fost influenţat în demersul său artistic de frescele mănăstirilor moldave".

"Citind puţin biografia pictorului, am reţinut trei lucruri. A iubit nespus creaţia lui Dumnezeu, natura, pe care a văzut-o frumoasă, senină şi măreaţă şi a aşezat-o pe pânză, bucurând, de-a lungul vremii, multe suflete obosite - primul element. Cel de al doilea - spun cunoscătorii, a fost influenţat în demersul său artistic de frescele mănăstirilor moldave, pe care şi le-a însuşit şi a reuşit să le prelungească în trei biserici pe care le-a pictat: Sfântul Alexandru din Alexandria Teleormanului, Catedrală Episcopală; Sfântul Nicolae din Tulcea şi Biserica Brezoianu din Bucureşti, care, din păcate, prin anii '80, a căzut pradă loviturilor îndreptate spre biserică. Cel de al treilea element, care l-a sprijinit şi i-a oferit adâncime, a fost lumina lăuntrică a contemporanilor săi, în mod special a celor săraci şi obidiţi. Încercând să-şi însuşească durerea lor, să şi-o asume, a considerat de cuviinţă să le aducă o anumită alinare aşezându-i pe pânză", a spus mitropolitul Teofan.

Singurul muzeu din România dedicat pictorului Ştefan Luchian a fost inaugurat, vineri, în localitatea natală a artistului, oraşul Ştefăneşti din judeţul Botoşani . Evenimentul a avut loc în prezenţa mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Teofan, care a oficiat slujba de sfinţire a noului muzeu, dar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici, a primarului oraşului Ştefăneşti, Florin Buţura, a numeroşi parlamentari şi oameni de cultură.

Muzeul funcţionează într-o clădire recent reabilitată în baza unui proiect cu finanţare de la bugetul judeţului şi a fost redeschis după aproape 25 de ani de la închiderea sa, ca urmare a stării avansate de degradare a imobilului.

Expoziţia de bază cuprinde piese de artă plastică şi de sculptură din colecţiile Muzeului Judeţean, conturând expoziţia intitulată "Artişti pentru Luchian", dar şi bunuri culturale aparţinând familiei pictorului, donate de Fundaţia "Ştefan Luchian", care formează "Camera - atelier a lui Ştefan Luchian".

Pictorul Ştefan Luchian, supranumit "poetul plastic al florilor", s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, şi s-a stins din viaţă pe 28 iunie 1916 la Bucureşti. AGERPRES / (AS - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi

3 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

4 Foarte interesante amănunte...

5 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit