Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Mituleţu-Buică (AEP): Peste 10.000 de români s-au înregistrat pentru votul în străinătate; ritmul nu este satisfăcător

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a anunţat vineri că până în prezent peste 10.000 de alegători români din diaspora s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre care aproximativ 5.300 doresc să îşi exprime opţiunea la o secţie de votare.

Pe de altă parte, şeful AEP a opinat că ritmul înregistrat până în prezent nu este unul satisfăcător.

"Din punctul meu de vedere (ritmul înregistrărilor, n.r.) nu este satisfăcător. Când avem informaţii că afară sunt 5,6 milioane cetăţeni, conform Registrului Electoral sunt 700.000 de cetăţeni cu paşaport, cu domiciliu în străinătate, iar la acest moment noi avem 10.000 de cereri... Eu m-aş fi aşteptat ca cel puţin cei aproape 400.000 care au votat la europarlamentare să se preînregistreze", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul AEP.

Mituleţu-Buică a reamintit că misiunea diplomatică din Germania a solicitat înfiinţarea a 100 de secţii de votare, dar a atras atenţia că acest lucru nu este posibil fără preînregistrări.

"Cu siguranţă, statul român este obligat să asigure acest drept de vot - legea o spune - dar cu o preînregistrare. (...) Am avut o cerere de la un cetăţean care spunea că el trăieşte într-o localitate cu câteva zeci de mii de români. Şi noi îl rugăm pe acel cetăţean să vorbească cu câţi poate, să se preînregistreze", a precizat Mituleţu-Buică.

Preşedintele AEP a mai spus că în lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul să se reia situaţia de la alegerile europarlamentare. El a subliniat că preînregistrarea este la fel de simplă precum semnarea unei petiţii online, iar data limită este 11 septembrie.

"Avem un site, www.votstrainatate.ro. Îl promovăm. Îi rugăm pe toţi cetăţenii români care se află în străinătate să se înregistreze fie pentru secţie de votare, fie pentru vot prin corespondenţă. Numai înregistrându-te ai certitudinea că nu stai la rând, că vei reuşi să votezi", a spus el.

Preşedintele AEP a menţionat că în această perioadă au loc întâlniri cu reprezentanţii MAE şi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru campania de promovare a preînregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro. De asemenea, sunt în curs de elaborare o serie de materiale informative, care urmează să fie transmise şi în mediul audio-vizual. Mituleţu-Buică a menţionat că AEP promovează votul prin corespondenţă, inclusiv datorită faptului că acesta are un cost de 25 de euro/persoană, aproximativ de două ori mai mic faţă de costul pe care îl implică votul în secţie.

"În 2016 au fost peste 9.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă. Acum sper să avem cel puţin 90.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă", a spus el.

Reprezentantul AEP a atras atenţia şi asupra faptului că există informaţii conform cărora unele formaţiuni politice ar intenţiona să strângă CNP-uri şi copii ale actelor de identitate, pentru a-i preînregistra pe cetăţeni. Mituleţu-Buică a subliniat că acest lucru nu este nici legal, nici moral, deoarece preînregistrările trebuie realizate de către cetăţeni, fără interferenţa politicienilor. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Avortul ratat Victor Ponta a făcut ieri 47 de ani. Cornelia Naum, mamă: „Nu am vrut să țin sarcina, cînd eram …

2 Tic-tac! MISTERUL schimbării prenumelui Rodica în Viorica Nica al actualei Viorica Vasilica Dăncilă va fi eluc…

3 Gata, îl scot din țară! Încă un infractor va scăpa nepedepsit! Mario Iorgulescu va fi transferat la o clinică …

4 Cine sunt marii masoni din Ministerul de Interne

5 Mafia PSD / Cât s-o fi dat, cât s-o fi luat? Șerban Nicolae insistă cu Legea paradisurilor fiscale!

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala