Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face”

Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face”

Un expert în sănătate a dezvăluit care sunt cele mai frecvente mituri alimentare pe care le observă în rândul consumatorilor.

Unele sucuri fac rău organismului FOTO: Arhivă

Unele sucuri fac rău organismului FOTO: Arhivă

„Oamenii sunt bombardați cu informații nutriționale contradictorii și, din păcate, unele dintre cele mai populare credințe sunt absurde”, este de acord Lynne Murphy, expert în pregătirea meselor la Nutri Lean, potrivit dailymail.

Potrivit acestuia, nu există o formulă magică care să funcționeze pentru toată lumea.

„Ceea ce ajută o persoană să slăbească ar putea face ca o alta să se simtă groaznic. Vârsta, nivelul de activitate, starea de sănătate și chiar genele tale joacă un rol în modul în care corpul tău răspunde la diferite alimente. În loc să urmați ultima modă sau să credeți tot ce vedeți pe rețelele de socializare, concentrați-vă pe lucrurile de bază care nu se demodează niciodată: mâncați multe legume, alegeți alimente integrale în locul celor procesate”, spune Lynne Murphy.

Având în vedere acest lucru, Murphy a dezvăluit cele mai frecvente (și incorecte) mituri alimentare pe care le observă în rândul clienților și utilizatorilor de rețele sociale..

Toate grăsimile sunt rele

Murphy susține că grăsimile sunt de fapt extrem de importante atât pentru a vă menține corpul sănătos, cât și pentru a vă ajuta să rămâneți sătul mai mult timp, ceea ce ar trebui să minimizeze gustările și să vă ajute să slăbiți.

„Evitarea tuturor grăsimilor este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră”, sfătuiește Murphy.

„Grăsimile bune din surse precum avocado, nuci și ulei de măsline sunt esențiale”, spune el. Acestea oferă mai multă energie decât carbohidrații și proteinele, încurajează funcția optimă a creierului și, în special la femei, ajută la producerea sănătoasă de hormoni.

Grăsimile trans procesate și excesul de grăsimi saturate sunt cele pe care doriți să le limitați - alimente precum produse de patiserie, prăjituri și chipsuri. Acestea sunt cele care cresc colesterolul „rău”, crescând riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

A gândi fără gluten înseamnă mai sănătos

Alimentele fără gluten sunt adesea mai rele pentru tine decât alternativele lor „normale” - și pot chiar duce la creșterea în greutate.

„Cu excepția cazului în care ai boala celiacă sau sensibilitate reală la gluten, produsele fără gluten nu sunt automat mai bune pentru tine”, spune Murphy.

„Alternativele fără gluten au adesea un conținut mai ridicat de zahăr, calorii și aditivi pentru a compensa gustul și textura. Văd oameni care trec la biscuiți fără gluten crezând că fac o alegere sănătoasă, dar adesea primesc mai multe calorii și mai puține nutrienți decât versiunea obișnuită. Rămâi la cei normali pe cât posibil - sunt mai buni pentru corpul și talia ta”, spune expertul.

Sucurile ajută la detoxifierea organismului.

Stoarcerea fructelor elimină toate fibrele benefice, concentrând în același timp conținutul de zahăr.

„Când stoarceți un măr, beți practic apă cu zahăr și aromă de mere, fără fibrele care în mod normal ar încetini absorbția zahărului. Acest lucru poate provoca o creștere uriașă a glicemiei, care, în timp, crește riscul de diabet și boli de inimă.”, spune Murphy.

Carbohidrații îngrașă

De câte ori ați auzit pe cineva care ține dietă spunând că nu poate mânca pâine sau paste pentru că are „prea mulți carbohidrați”? Ei bine, se pare că se refuză inutil, dezvăluie Murphy.

„Carbohidrații nu sunt inamicul”, spune ea.

„Creșterea în greutate se întâmplă atunci când consumi mai multe calorii decât arzi, indiferent dacă aceste calorii provin din carbohidrați, proteine sau grăsimi. Corpul tău are nevoie de carbohidrați pentru energie, mai ales dacă îți crești activitatea fizică pentru a încerca să slăbești câteva kilograme.

Problema nu sunt carbohidrații în sine, ci tipul și cantitatea pe care oamenii le consumă. Alegerea cerealelor integrale în locul carbohidraților rafinați - pastele și pâinea brună în locul celor albe - și supravegherea dimensiunilor porțiilor înseamnă că obții toate beneficiile din fibre, digestie și colesterol pe care le oferă carbohidrații, fără substanțele neplăcute care vin odată cu deliciile rafinate”, susține Lynne Murphy.

Zahărul natural este întotdeauna mai bun decât cel procesat

„Deși sursele naturale de zahăr vin adesea cu nutrienți și fibre suplimentare, corpul tău procesează zahărul în mod similar, indiferent de sursa sa”, spune specialistul.

Oamenii cred că pot mânca cantități nelimitate de îndulcitori „naturali”, dar corpul nu face „distincția între miere și zahărul alb odată ce este digerat”.

„Ambele vin cu aceleași riscuri pentru sănătate dacă mănânci prea mult”, susține expertul.

Trebuie să mănânci „puțin și des” pentru a-ți îmbunătăți metabolismul

Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi sunt automat sănătoase

Asemenea logicii fără gluten, Murphy subliniază că eliminarea conținutului de grăsime din ceva înseamnă că acesta trebuie înlocuit cu altceva.

„Când producătorii elimină grăsimea din produse, o înlocuiesc adesea cu zahăr, sare sau aditivi artificiali pentru a menține gustul. Acest lucru poate face ca versiunile cu conținut scăzut de grăsimi să fie mai puțin sănătoase decât variantele lor cu conținut ridicat de grăsimi. Un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, plin de zahăr adăugat, nu îți face nicio favoare în comparație cu iaurtul grecesc cu conținut ridicat de grăsimi, fără îndulcitori adăugați”, susține Murphy.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO BREAKING „Am fost patru băieți la un șpriț” / Piedone recunoaște că înregistrarea asta e autentică!

2 BREAKING Piedone, pus sub control judiciar 60 de zile

3 Interesante amănunte... / Cam ăsta este simbolul rahatului care a sufocat România...

4 Hopa! / Cine este „prospătura” reținută la Atena alături de oligarhul Vladimir Plahotniuc

5 Vedeta OnlyFans găsită mutilată pe un drum din Dubai dezvăluie că cei care au abuzat-o sunt „copii ruși bogați”