Modificări aduse la „legea Nordis” în urma dezbaterilor din Camera Deputaților. Scade la 5% avansul pentru rezervare

Modificări aduse la „legea Nordis” în urma dezbaterilor din Camera Deputaților. Scade la 5% avansul pentru rezervare

Membrii Comisiei Juridice a Camerei Deputaților au votat, în dezbaterile privind „legea Nordis”, pentru scăderea avansului la încheierea promisiunii de vânzare-cumpărare de la 15%, la 5%, pentru rezervare.

Nordis Mamaia Foto: Nordis Group

Nordis Mamaia Foto: Nordis Group

Membrii comisiei au stabilit că limita maximală va fi la 50%, după cum urmează: 5% pentru rezervare, 25% în faza de structură/construcție și 20% în faza de instalații.

Proiectul de lege inițiat după cazul Nordis și care prevede înscrierea în Cartea funciară a promisiunilor obligatorii, pentru ca un imobil să nu poată fi promis mai multor persoane, a fost adoptat pe 14 aprilie de Senat. În forma în care a trecut de Senat, proiectul prevedea o limită de 15% la rezervare, 25% la structură și 25% la instalații.

După votul din Comisia Juridică, proiectul merge pentru raport în Comisia de Administrație, iar apoi va fi pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputațillor, cameră decizională pe proiect, potrivit HotNews .

Potrivit formei adoptate de Senat, dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să înscrie imobilele în Cartea funciară a promisiunilor obligatorii, astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită același apartament mai multor persoane.

Banii vor fi virați într-un cont separat pentru dezvoltare, iar avansul va putea fi cheltuit doar pentru ridicarea construcției. Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri . În cazul în care dezvoltatorul intră în faliment, atât cumpărătorii, cât și statul vor primi calitatea de „creditori privilegiați", fiind primii care își recuperează banii.

În octombrie 2024, jurnaliștii de la Recorder au publicat o investigație amplă, care a scos la iveală dovezi clare despre neregulile comise de Nordis Management. Acest lucru a dus la deschiderea unui dosar penal de către DIICOT. Sunt investigate posibile infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare.

Ancheta a scos la iveală faptul că Nordis ar fi vândut unele apartamente de mai multe ori către cumpărători diferiți, fără a livra proiectele promise la termen. Pe lângă aceste practici comerciale suspecte, au apărut și acuzații de legături puternice între companie și cercuri politice influente.

Vladimir Ciorbă, unul dintre asociații majoritari ai companiei, este căsătorit cu deputata PSD Laura Vicol, care a deținut funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Această legătură politică ar fi facilitat anumite practici de afaceri controversate, profitând de lacune în legislația românească.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Documente despre Simion și Lulea

2 SURSE George Simion este extrem de nervos după ce a aflat că Nicușor Dan crește în sondaje și el stagnează. Ia în calcul să nu mai participe la nicio …

3 VIDEO „Președintele” Simion, filmat în timp ce sare peste rând la aeroport și începe să bată în geamul unui ghișeu închis

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune despre Viktor Orban...

5 ALERTĂ Scrisoarea celor 7 foști ambasadori SUA în România, democrați și republicani