Modificările aduse legilor justiţiei, discutate de Toader cu Vera Jourova - comisar european pentru justiţie

Modificările aduse legilor justiţiei, discutate de Toader cu Vera Jourova - comisar european pentru justiţie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit vineri cu Vera Jourova, comisar european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, printre temele abordate de cei doi oficiali fiind evoluţiile înregistrate în cadrul MCV şi stadiul modificărilor legilor justiţiei, ale Codului penal şi Codului de procedură penală.

Potrivit unui comunicat al MJ, în contextul participării delegaţiei Ministerului Justiţiei la reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Innsbruck, Tudorel Toader a avut o întâlnire de lucru cu Vera Jourova.

Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat aspecte referitoare la evoluţiile în domeniul justiţiei din România, cu referire la ultima misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare care a avut loc în perioada 25 - 27 iunie.

În acest context, afirmă sursa citată, Toader a salutat buna cooperare dintre autorităţile române şi Comisia Europeană în cadrul MCV şi a reiterat aspiraţiile României legate de finalizarea Mecanismului prin îndeplinirea recomandărilor din raportul Comisiei Europene din ianuarie 2017.

"Cei doi oficiali au discutat, totodată, pe marginea stadiului modificărilor legilor justiţiei, Codului penal şi Codului de procedură penală. Ministrul Justiţiei a arătat faptul că legile justiţiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constituţionalitate, au fost puse în acord de către Parlament cu deciziile Curţii Constituţionale şi, de asemenea, au fost soluţionate cererile de reexaminare formulate de preşedintele României. În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, acestea fac, în acest moment, obiectul controlului de constituţionalitate, aşteptându-se deciziile Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a arătat că a fost sesizată Comisia de la Veneţia, care urmează a emite opinii faţă de proiectele de lege discutate. Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru a realiza o introducere cu privire la măsurile de pregătire în domeniul justiţiei, în vederea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019. Pe marginea acestui subiect vor avea loc discuţii detaliate în cadrul unei întâlniri bilaterale viitoare", precizează MJ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...