Modul ciudat prin care erau plătiţi muncitorii din antichitate

O tăbliţă din lut, veche de 5.000 de ani, a dezvăluit că muncitorii din vechea Mesopotamie erau plătiţi cu bere, tăbliţa datând din anul 3300 î.Hr. şi fiind una dintre primele înscripţii umane descoperite în fostul oraş Uruk, în Irakul de astăzi.

Modul ciudat prin care erau plătiţi muncitorii din antichitate

Arheologul Alison George a declarat, pentru publicaţia New Scientis, că pe tabletă era simbolul unui cap uman care mănâncă dintr-un bol, ceea ce înseamnă porţie, şi un vas conic ce înseamnă bere, scrie Descoperă.

Pe tabletă s-a descoperit şi cantitatea de bere care îi revenea fiecărui muncitor. Acesta fiind cel mai vechi fluturaş de salariu, conceptul de angajat şi angajator era familiar acum cinci milenii. Sistemul de scriere întâlnit pe tabletă este cuneiform, fapt ce le dădea posibilitatea administratorilor să ţină cont de cei care au fost plătiţi şi cei care au fost vânduţi.

,,Cel mai uimitor lucru este faptul că în această societate, în care economia este în prima sa fază, nu există o monedă'', a declarat Gus O'Donnell, fostul secretar şi directorul al British Civil Service.

Cum au făcut faţă unei economii fără monedă?

Simbolurile dezvăluie faptul că în antichitate se utiliza berea ca metodă de plată. Irving Finkel, unul dintre managerii Muzeului Britanic, a afirmat că muzeul deţine peste 130.000 de astfel de plăcuţe din lut, însă doar una menţionează salariul în bere.

,, Privită din exterior, scrierea a fost realizată în lut, o decizie foarte înţeleaptă deoarece plăcuţele supravieţuiesc milenii la rând chiar dacă nu au fost arse în cuptor,'' a declarat Irving Finkel, directorul Muzeului din Marea Britanie.

O altă colecţie de inscripţii a fost descoperită treptat, reprezentând peste 3.000 de ani istorie. Doar o parte dintre inscripţii au fost create pentru a supravieţui de-a lungul timpului, restul sunt documente mai puţin rezistente, care prezintă aspecte ale vieţii din Mesopotamia, de la plata în bere până la documente literale.

Deşi plăcuţa de lut atestă cea mai veche formă de plată a muncii prin bere, nu este prima dată în istorie când s-a recurs la acest mod de recompensă. Plata în bere a fost utilizată în perioada Egiptului Antic. Persoanele care lucrau la construirea piramidelor erau plătite cu 4-5 litri de bere pe zi.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Veste sinistră în presa americană: Regimul de la Beijing ar fi decis abandonarea orașului Wuhan! Oamenii…

2 Informație / Probleme la CCR. Președintele, întâlnire de taină cu liberalii la Vila Lac

3 Document / Fraților, suntem luați de proști? Predoiu cere detaşarea la Ministerul Justiţiei a unei judecătoare c…

4 Soția unui senator ALDE dublu condamnat a fost și ea condamnată la închisoare

5 Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc