Modulul de ascensiune utilizat în misiunea chineză Chang'e 5 a revenit pe suprafaţa Lunii

Modulul de ascensiune utilizat în misiunea chineză Chang'e 5 a revenit pe suprafaţa Lunii

Modulul de ascensiune utilizat în cadrul misiunii spaţiale chineze Chang'e 5 a intrat din nou în contact cu suprafaţa Lunii, marţi, după ce şi-a încheiat cu succes misiunea, ce a constat în transferul unor roci lunare într-un alt vehicul spaţial, care urmează să revină pe Terra, informează DPA.

"Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang'e 5... a coborât pe Lună la ora 07:30 (luni, 23:30 GMT)", a anunţat agenţia de presă Xinhua, citând Administraţia Spaţială Naţională Chineză.

Experţii americani au descris evenimentul mai degrabă ca pe o prăbuşire. Modulul de ascensiune nu este echipat cu un sistem de asolizare.

"Ieşirea de pe orbită şi aselenizarea vehiculului împiedică acest modul să devină un deşeu spaţial şi să afecteze viitoarele misiuni lunare ale altor ţări", au explicat jurnaliştii de la Xinhua.

Duminică, modulul de ascensiune a executat o manevră de conectare, controlată de la distanţă, pe orbita Lunii, transferând întreaga cantitate de două kilograme de roci selenare unui vehicul orbital ce urmează să revină pe Terra.

Acel vehicul s-a separat de modulul de ascensiune şi va continua să plutească pe orbita Lunii în aşteptarea momentului potrivit pentru a reveni pe Pământ. Specialiştii se aşteaptă ca acel dispozitiv spaţial să aterizeze la jumătatea lunii decembrie în provincia chineză Mongolia Interioară.

A fost pentru prima dată când o manevră de andocare pe orbită a fost realizată cu succes în absenţa unor astronauţi după aselenizările reuşite de Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică în anii 1960 şi 1970, când cele două ţări au reuşit să obţină eşantioane prelevate de pe scoarţa lunară.

Sonda Chang'e 5, compusă iniţial dintr-un modul orbital, un modul de asolizare, un modul de ascensiune şi un modul de revenire, a fost lansată pe 24 noiembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia