Moise Guran: Pentru corupție, pedepse FĂRĂ suspendare!

Moise Guran: Pentru corupție, pedepse FĂRĂ suspendare!

Ne învârtim în jurul cozii încercând să înțelegem de ce votul popular dă, în unele cazuri, credit unor oameni care nu au ce să caute pe funcțiile de răspundere sau pe cele de demnitate publică. Mulți sunt la un pas să admită că românii sunt hoți, că sunt complici cu corupții dacă îi votează, iar România este o țară fără scăpare. Eu NU mă voi împăca niciodată cu asta. Mai știți harta corupției (făcută acum cîțiva ani de SAR și România Curată)? Ea arată doar că societatea a găsit soluții. Desigur, între timp și corupții s-au adaptat, e timpul să contraatacăm și noi, scrie  Moise Guran pe Blogul său, Biziday.ro  

Problema nu e de azi, e mai veche și, într-un anume fel legislația din România nu a ținut pasul cu involuția morală a societății. Iar acesta este totuși un avantaj, orice s-ar spune. Drepturile omului trebuie respectate, prezumția de nevinovăție este sfântă și da, ea acționează până la rămânerea definitivă a unei sentințe. Cred că soluția care să împace și respectarea drepturilor fundamentale dar să nici nu ducă în derizoriu caracterul antisocial al faptelor de corupție ar fi eliminarea acestora din categoria celor pentru care se pot acorda pedepse cu suspendare. Ceea ce urmează mai jos este argumentarea unei astfel de măsuri.

*** Articolul 91 din Codul de Procedură Penală este cel care prevede condițiile în care un judecător poate aplica o pedeapsă cu suspendare. Cred că la acest articol mai trebuie adăugat un punct, unul care să prevadă că pentru faptele de corupție și cele asimilate acestora (mită, abuz în serviciu, trafic de influență, etc) NU se poate aplica suspendarea pedepsei cu închisoarea.

Ar fi un semnal că societatea noastră nu acceptă hoția la nivel înalt. Sigur, cetățenii pot vota un individ și dacă acesta a stat la închisoare (cum s-a întâmplat la Vâlcea) sau care este la închisoare (Baia Mare este din punctul meu de vedere mai degrabă un caz de intoleranță etnică). Dar mi se pare totuși că o astfel de modificare a legislației penale ar face aerul mai respirabil la nivel înalt, căci chiar dipăruți din peisaj pentru un an doi sau trei, corupții din politică și administrație ar lăsa mai mult loc pentru oameni cinstiți care acum se țin departe de sfera deciziei din societate.

Citește articolul INTEGRAL pe Biziday.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro