Moldoveanu (Primăria sectorului 1): Nu vom autoriza construirea de blocuri în Parcul Bordei

Moldoveanu (Primăria sectorului 1): Nu vom autoriza construirea de blocuri în Parcul Bordei

Primăria sectorului 1 anunță că nu va autoriza ridicarea de imobile în Parcul Bordei, în contextul în care omul de afaceri Costică Constanda a dat în judecată, în 2015, atât primăria, cât și pe semnatarii certificatelor de urbanism pentru cele două terenuri pe care le deține în această zonă.

"Primăria sectorului 1 este cea care a inițiat, în anul 2006, acțiunea de apărare a Parcului Bordei. Doresc să asigur comunitatea sectorului 1 că administrația locală va apăra, și în acest caz, interesul public și nu va permite construirea de blocuri pe spațiul verde. Parcul Bordei este și trebuie să rămână al bucureștenilor!", a declarat secretarul instituției, Alexandru Moldoveanu, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

Omul de afaceri Costică Constanda, care deține în Parcul Bordei două terenuri, a solicitat Primăriei sectorului 1, începând cu decembrie 2013, două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcții. El a invocat în solicitarea sa prevederile PUZ, aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 269/2007, care îi permitea să construiască blocuri cu regim de înălțime P+11 etaje.

"Primăria sectorului 1 s-a opus eliberării certificatelor de urbanism, în forma solicitată de Costică Constanda, invocând prevederile Planului Urbanistic General (PUG), aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 269/2000, valabil și în prezent. Potrivit PUG-ului, cele două terenuri deținute de Costică Constanda în Parcul Bordei fac parte din zona V4 (spații verzi), ceea ce înseamnă că parcelele respective sunt neconstruibile. Din acest motiv, orice demers pentru a construi în Parcul Bordei este în afara legii", a precizat Primăria sectorului 1.

În comunicat se menționează că, potrivit Legii nr. 70/2013, "schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. 1 sunt lovite de nulitate absolută".

Totodată, conform Legii nr. 170/2008, cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului și Pădurilor a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere. Întrucât ministerul a tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 l-a dat în judecată. În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea administrației locale a sectorului 1 și a obligat Ministerul Mediului și Guvernul să îndeplinească procedurile de expropriere. Primăria sectorului 1 menționează că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2008, PUZ din 2007, care dădea dreptul de construire în Parcul Bordei, și-a încetat valabilitatea.

Pe 7 septembrie 2015, Costică Constanda a notificat Primăria sectorului 1, solicitând eliberarea unor noi certificate de urbanism pentru terenurile din Parcul Bordei.

El invoca prevederile Legii nr. 229/2013, potrivit căreia, dacă au trecut mai mult de doi ani de la declararea utilității publice a terenurilor și acest lucru nu s-a materializat, se repun în drept documentațiile de amenajare a teritoriului și urbanism aflate în vigoare la data declarării utilității publice, respectiv PUZ 2007, care îi dădea dreptul de construire.

AGERPRES/(AS — autor: Irinela Vișan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?