Moment foarte periculos după ce Trump a ordonat uciderea generalului-umbră Soleimani, arma secretă a Iranului

Moment foarte periculos după ce Trump a ordonat uciderea generalului-umbră Soleimani, arma secretă a Iranului

Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, a fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump. El era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine.

UPDATE 11.03: Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a scurtat vizita la Atena, de teama escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, armata israeliană fiind în stare de alertă.

UPDATE 10.59: China face apel la reținere și calm către toate părțile implicate, în special SUA.

UPDATE 10.52: Unii democrați nu privesc cu ochi buni atacul comandat de președintele Donald Trump, considerând că este o mișcare riscantă, într-o regiune deja periculoasă.

Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump, a transmis, pe twitter, că atacul ar putea declanșa un conflict major în Orientul Mijlociu.

Afirmând că generalul iranian trebuia să plătească pentru crimele sale împotriva trupelor americane și ale miilor de oameni nevinovați, el spune însă că Trump trebuie să dea explicații pentru strategia sa, acuzându-l că a pus foc peste paie.

Joe Biden
 
@JoeBiden
 
 

My statement on the killing of Qassem Soleimani.

Vezi imaginea pe Twitter
 UPDATE 10.49: Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a condamnat ”asasinarea” generalului Soleimani și a comandantului miliției irakiene.


UPDATE 10.25: Ministerul rus de externe consideră că uciderea generalului iranian în atacul american reprezintă un pas iresponsabil care va duce la escaladarea tensiunilor din întreaga regiune.

”Soleimani a servit cu loialitate cauza apărării intereselor naționale ale Iranului. Transmitem sincere condoleanțe poporului iranian”, se arată în mesajul ministerului rus de externe, potrivit BBC News.

UPDATE 10.23: Ambasada SUA din Bagdad le-a cerut cetățenilor să părăsească urgent Irakul, ca urmare a atacului, relatează BBC News.

UPDATE 9.51: Luptătorii miliției irakiene susținute de Iran trebuie să fie în stare de alertă pentru bătălia cu SUA care va urma, a transmis un comandant al miliției, potrivit Reuters, acesta adăugând că prezența militară americană în zonă se va încheia curând.

UPDATE 9.30: În timp ce președintele Donald Trump a reacționat postând pe twitter drapelul SUA, secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat pe rețeaua socială o înregistrare video în care irakienii dansează pe străzi, de bucurie.

”Irakienii dansează pe străzi, în numele libertății, recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”, a scris oficialul american.

Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată chiar de președintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a-i proteja pe cetățenii americani.

În 31 decembrie, Donald Trump amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran.

Qasem Soleimani răspundea direct în fața ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Unitatea pe care o conducea era considerată o grupare teroristă de către SUA și a oferit sprijin pentru regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și pentru alte grupări pro-Iran din regiune. 

Alături de generalul iranian Qasem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, în atac a fost ucis și comandantul unei miliții irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis. „Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahidinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qasem Soleimani”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.

Irakienii au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „oaspeți”. Rachetele au aterizat lângă terminalul de marfă, incendiind două vehicule, omorând și rănind mai multe persoane.

Cine este generalul Qasem Soleimani

Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene a confirmat moartea generalului Soleimani. „Gardienii Revoluţiei anunţă că gloriosul comandant al islamului, Haj Qasem Soleimani, la sfârşitul unei vieţi de slujire, a murit ca martir într-un atac al Americii asupra aeroportului din Bagdad”, conform unei declaraţii citite la televiziunea de stat iraniană.

Generalul Qasem Soleimani, în vârstă de 62 de ani, dobândise un statut de celebritate acasă și în străinătate. 

El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forțele Quds, unitatea de elită condusă de generalul Soleimani, efectuează operațiuni dincolo de granițele Iranului. 

Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998, poziție din care a preferat ani de zile să nu iasă în evidență, timp în care a strâns legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și cu milițiile șiite din Irak.

Începând din 2018, a exercitat o influenţă-cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak.

Reacția lui Donald Trump

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qasem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad.

 

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. „La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.

„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, explică Pentagonul, care adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Pentagonul susține că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a avizat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Prețul petrolului a crescut

Preţul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia în urma anunţului decesului generalului iranian.

Un baril de petrol brut West Texas Intermediate, criteriul american de referinţă pentru tranzacţionarea petrolul brut, a crescut cu 4,3% pentru livrările din februarie, ajungând la 63,84 dolari.

Petrolul brut Brent, criteriul european de referinţă, a crescut cu 4,4% pentru luna martie, ajungând la 69,16 dolari.

Iranul amenință SUA că va răzbuna moartea generalului Soleimani

Iranul va fi și mai hotărât în rezistența sa față de SUA, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani, ca reacție la asasinarea generalului Qassem Soleimani, scrie Reuters.

"Martiriul lui Soleimani va face ca Iranul să fie și mai hotărât să reziste expansionismului Americii și să apere valorile noastre islamice. Fără niciun dubiu, Iranul și alte state din regiune care caută libertatea se vor răzbuna”, a spus Rouhani, potrivit televiziunii de stat.

(surse: Agerpres, Mediafax, Digi24)Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Așa o fi?