Moment istoric/Liderii G20 au aprobat taxarea minimă la nivel mondial cu 15% a multinaţionalelor

Moment istoric/Liderii G20 au aprobat taxarea minimă la nivel mondial cu 15% a multinaţionalelor

Şefii statelor și guvernelor G20 au aprobat sâmbătă acordul istoric privind o reformă a impozitării internaţionale, care urmăreşte să pună capăt paradisurilor fiscale prin stabilirea unui impozit global minim de 15% asupra profiturilor multinaţionalelor, relatează AFP.

„Astăzi, toți șefii de stat din G20 au aprobat un acord istoric privind noile reguli fiscale internaționale, inclusiv un impozit minim global, care va pune capăt cursei către impozitarea corporativă”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Unda verde va fi oficializată în mod oficial în comunicatul de presă final al G20 de duminică, potrivit mai multor surse apropiate negocierilor de la Roma.

Acest acord a fost încheiat la începutul lunii octombrie sub egida OECD de 136 de țări, care reprezintă peste 90% din PIB-ul mondial. Reforma ar trebui să permită acestor țări să genereze în jur de 150 de miliarde de dolari venituri suplimentare pe an datorită acestui impozit minim.

O parte a acordului este transferarea unei cote din impozitul pe profit plătit de multinaționale către țările în care își desfășoară activitatea. Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde se află sediul lor.

Sunt vizate companiile care realizează peste 20 de miliarde de euro cifră de afaceri la nivel mondial și a căror profitabilitate depășește 10%. Acest prag va fi posibil să fie redus la 10 miliarde după șapte ani.

Obiectivul reformei: să împiedice multinaționalele și în special Gafa (acronim care desemnează giganții Google, Amazon, Facebook și Apple), care au beneficiat enorm de pe urma pandemiei de Covid-19 și a izolărilor, să plătească impozite derizorii în ceea ce privește veniturile lor.

Celălalt aspect al reformei este introducerea unei cote minime efective de impozitare de 15% asupra profiturilor multinaționalelor. Un stat va putea impozita profiturile străine ale uneia dintre companiile sale naționale care ar fi fost impozitate în străinătate la o rată mai mică decât această rată minimă, pentru a compensa diferența.

Aderarea in extremis a Irlandei, Ungariei și Estoniei la acord, la începutul lunii octombrie, a permis OECD să încheie negocierile exact la timp pentru summitul de la Roma.

Apartenența lor a fost crucială, deoarece Franța dorește să profite de președinția sa rotativă a Consiliului European din ianuarie 2022 pentru ca impozitul minim să fie adoptat printr-o directivă europeană, care necesită unanimitate.


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

2 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

3 VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

4 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka

5 „Va afecta serios ofensiva ucraineană”