Monedă cu o vechime de circa 1.900 de ani, descoperită de arheologii israelieni

Monedă cu o vechime de circa 1.900 de ani, descoperită de arheologii israelieni

Arheologii israelieni au descoperit în Cisiordania o monedă de argint cu o vechime de aproximativ 1.900 de ani, a anunţat Universitatea Bar-Ilan (BIU) din centrul Israelului, informează Xinhua.

Moneda a fost găsită de un grup de oameni de ştiinţă de la BIU şi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim pe malul estic al râpei Tekoa din deşertul Iudeei, la aproximativ 14 kilometri sud de Ierusalim.

Alături de monedă au fost aduse la suprafaţă şi alte obiecte din două peşteri folosite ca ascunzătoare de rebelii evrei în timpul celui de-al treilea război iudaico-roman, cunoscut şi ca "Revolta Bar Kokhba" din 132-136 e.n. împotriva Imperiului Roman.

O faţă a monedei înfăţişează faţada schematică a unui templu, probabil cel de-al Doilea Templu din Ierusalim, care a fost distrus în anul 70 e.n. în timpul primului război iudaico-roman.

Pe cealaltă faţă a monedei sunt reprezentate patru plante diferite, folosite în timpul sărbătorii Sukkot, iar în jurul lor se află inscripţia "Pentru libertatea Ierusalimului", potrivit comunicatului emis de cercetători. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori