Monede celtice din aur în valoare de „câteva milioane de euro”, furate dintr-un muzeu german

Monede celtice din aur în valoare de „câteva milioane de euro”, furate dintr-un muzeu german

Hoții au furat un tezaur de monede celtice în valoare de câteva milioane de euro dintr-un muzeu german, după ce se pare că au dezactivat conexiunile locale de telefonie și internet.

FOTO: Wikipedia

Angajații muzeului din Manching au descoperit marți că o „vitrină a fost spartă” și că colecția de 450 de monede a fost furată, a declarat poliția locală, potrivit AFP via The Guardian.

Anchetatorii nu au oferit alte detalii cu privire la circumstanțele în care a avut loc jaful, dar oficialii locali au semnalat o întrerupere a serviciilor de telefonie și internet.

„Au deconectat întreaga localitate Manching”, a declarat primarul Herbert Nerb pentru Sueddeutsche Zeitung. „Muzeul este de fapt o locație de înaltă securitate. Dar toate conexiunile cu poliția au fost întrerupte”.

„Aici au lucrat profesioniști”, a adăugat Nerb. Dispariția comorii a fost o „catastrofă totală” pentru orașul bavarez, a spus el.

Colecția de monede de aur a fost un punct de atracție al muzeului celtic și roman din Manching. Descoperite în 1999, monedele datează din secolul al III-lea î.Hr. și au o valoare de „câteva milioane de euro”, potrivit poliției.

„Pierderea tezaurului celtic este un dezastru”, a declarat ministrul bavarez al științei și artelor, Markus Blume, pentru agenția germană de presă dpa. „Ca o mărturie a istoriei noastre, monedele de aur sunt de neînlocuit”.

Furtul de monede este cel mai recent dintr-o serie de jafuri de muzeu de profil înalt în Germania.

Într-un alt jaf , „marea frunză de arțar”, considerată a doua cea mai mare monedă de aur din lume, a fost sustrasă din prestigiosul muzeu Bode din Berlin în 2017.

Hoții au luat, de asemenea, 21 de bijuterii și alte obiecte de valoare într-un raid nocturn la muzeul Green Vault din Palatul Regal din Dresda, în noiembrie 2019.

Autoritățile cred că membrii unei familii criminale notorii au comis acel jaf. Nu a rămas nicio urmă a bijuteriilor, care includ o sabie cu mânerul încrustat cu diamante și o piesă de umăr care conține un diamant alb de 49 de carate.

Experții au declarat că prada de la Green Vault valora 113,8 milioane de euro (98,6 milioane de lire sterline), iar presa germană l-a numit cel mai mare jaf de artă din istoria modernă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...