Monica Macovei: Încrederea oamenilor se recâștigă prin aplicarea legii față de toți politicienii

Monica Macovei: Încrederea oamenilor se recâștigă prin aplicarea legii față de toți politicienii

Eurodeputata Monica Macovei (grupul Conservatorii și Reformiștii Europeni) a atras atenția marți, într-o audiere publică privind reforma sistemului judiciar din Ucraina, că oriunde există putere și bani riscul de fraudă și corupție este ridicat și a subliniat că încrederea oamenilor se recâștigă prin aplicarea legii față de toți politicienii, relevă un comunicat de presă al biroului europarlamentarei române.

Monica Macovei a moderat marți, la Parlamentul European, o audiere publică privind lupta anticorupție și reforma sistemului de procuratură din Ucraina. La dezbatere au participat, printre alții, noul procuror general al Ucrainei, Iuri Lușenko, și ministrul justiției, Pavel Petrenko.

'Încrederea oamenilor se recâștigă prin aplicarea legii față de toți politicienii. Anchetarea 'mafiei de stat a lui Ianukovici', cum a fost numită de procurorul general al Ucrainei — trebuie să meargă în paralel cu anchetarea oricărui politician, inclusiv din actualul guvern și parlament (de la Kiev, n.r.) dacă există dovezi de comitere a unor infracțiuni. Acolo unde există putere și bani, riscul fraudei și al corupției este foarte mare', a declarat Monica Macovei.

Oficialii ucraineni au declarat că în Ucraina oamenii nu au încredere în Consiliul Suprem de Justiție, format în majoritate din judecători, pentru că 'judecătorii se acoperă unii pe alții'. În prezent, în Ucraina are loc un proces de selecție a judecătorilor și procurorilor. Din primul grup de 300 de judecători verificați, 168 au fost confirmați, potrivit datelor Comisiei Europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...