Monica Macovei: Ministrul Tudorel Toader propune trei modificări fatale pentru Justiție și țară

Monica Macovei: Ministrul Tudorel Toader propune trei modificări fatale pentru Justiție și țară

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că prin proiectul ministrului Tudorel Toader se propun "trei modificări fatale pentru Justiție și țară".

"Pofta ce-au poftit: Toader predă Justiția PSD-ului și ALDE. Toader egal Stănoiu. Tudorel Toader, uns ministru ca să distrugă Justiția, propune trei modificări fatale pentru Justiție și țară", afirmă Macovei, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit eurodeputatului, una dintre propuneri se referă la excluderea președintelui din procesul de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General și înlocuirea acestuia cu CSM, format din 19 membri. "Exact ca pe vremea lui Stănoiu. Toader intră cu bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007 ca să ne integrăm în Uniunea Europeană. Cele trei legi ale Justiției adoptate în 2005 au fost salutate de Comisia Europeană și au avut un rol decisiv în intrarea României în UE. Atunci, de ce le schimbăm? Ca dovadă, Mecanismul de Cooperare și Verificare cere expres să nu se modifice procedura de numire și revocare a conducerii DNA, DIICOT și PG, care, din 2005, se finalizează prin decizia președintelui și care a funcționat foarte bine. Rațiunea este simplă: un organ colectiv — CSM — nu răspunde pentru nicio decizie luată. În schimb, președintele țării are nume și față și poate fi sancționat de electorat pentru deciziile proaste", susține Macovei în comunicatul citat.

Ea spune că, prin altă propunere, Inspecția Judiciară, care îi cercetează disciplinar pe judecători și procurori, trece la Ministerul Justiției, "tot ca pe vremea lui Stănoiu, când Inspecția era folosită ca instrument politic, făcut dosare la comandă și pentru șantajarea magistraților; moartea procurorului Panait nu înseamnă nimic pentru Toader & comp".

Cea de a treia propunere criticată de Monica Macovei prevede crearea unei structuri speciale de parchet care să îi ancheteze pe procurori și judecători, scoțându-i de sub competența DNA. "Toader vrea să rupă bucăți din DNA și mă îndoiesc că nu va continua și cu alte departamente din DNA, mutându-le prin alte locuri. DNA a demonstrat de 12 ani că poate combate eficient corupția în rândul magistraților și niciodată nu schimbi ceva care funcționează bine, decât dacă vrei să distrugi ceea ce funcționează. Mă aștept ca Toader să mai aducă două birouri în cabinetul lui pentru Stănoiu și Năstase. Sau poate sunt deja", mai susține Macovei, în comunicatul citat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina