Monumentul din Sofia dedicat armatei sovietice va fi îndepărtat din centrul orașului

Monumentul din Sofia dedicat armatei sovietice va fi îndepărtat din centrul orașului

Monumentul din Sofia dedicat armatei sovietice va fi într-un final îndepărtat după câțiva ani de opoziție din partea partidului Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) al fostului premier Boiko Borisov.

FOTO EPA-EFE

Propunerea privind îndepărtarea monumentului armatei sovietice a fost depusă acum trei ani, de către coaliția pro-europeană Bulgaria democratică, dar a ajuns abia acum pe masa Consiliului Municipal din Sofia, relatează Euractiv.

Potrivit propunerii inițiate de Bulgaria Democratică, edilul Sofiei, Iordanka Fandakova, trebuie să ceară statului mutarea monumentului pe o proprietate publică din afara centrului orașului.

„Monumentul a fost ridicat în scop propagandistic, pentru că se află într-un loc central circulat în mod constant. Acest obiectiv de propagandă a dispărut între timp, la fel ca necesitatea de a se afla într-un loc central de unde domină toate instituțiile bulgare”, afirmă Bulgaria Democratică.

Propunerea semnalează totodată pericolul pus de acest monument la adresa siguranței trecătorilor.

Uniunea Sovietică a declarat război Bulgariei la 5 septembrie 1944 și a intrat pe teritoriul bulgar trei zile mai târziu. Ocupația sovietică a durat până în 1947 și a provocat Bulgariei pierderi care reprezintă astăzi echivalentul a 42 de miliarde de euro.

„În acest sens, acest monument, care califică drept eliberatoare armata care ne-a ocupat țara, este înșelător pentru noua generație”, explică Bulgaria Democratică.

După ani de opoziție față de această inițiativă, GERB s-a răzgândit brusc săptămâna trecută. Partidul condus de Boiko Borisov a cerut retragerea imediată a monumentului, care a deteriorat de un cetățean bulgar în semn de protest față de invazia rusă din Ucraina.

Potrivit unui comitet al Primăriei din Sofia, acest monument a devenit periculos pentru trecători și trebuie retras neapărat.

Potrivit Consiliului Municipal din Sofia, monumentul va fi reamplasat în Muzeul de Artă a Perioadei Socialiste sau într-un alt loc.

De la începutul războiului din Ucraina, monumentul armatei sovietice din Sofia a devenit un loc de manifestații împotriva invaziei ruse. Manifestanții au deteriorat mai ales inscripția care califică armata sovietică drept „eliberatoare”.

Moscova s-a arătat foarte deranjată de această inițiativă și a catalogat drept o „blasfemie” deteriorarea monumentului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”