Moralul mercenarilor Wagner se prăbușește: un semn îngrozitor pentru războiul lui Putin
În timp ce forțele ruse se confruntă cu probleme de aprovizionare și moral, precum și acuzațiile de crime de război, existența unor crize similare printre mercenarii Wagner, considerată armata privată a lui Putin, este un semn îngrozitor pentru războiul Rusiei în Ucraina, conform unei analize CNN .
Mercenari Wagner Group in Ucraina FOTO Twitter
Forțele Wagner se bucură de câțiva ani de notorietate globală. Dar, pe măsură ce „operațiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina se destramă, iar anunțul unei „mobilizări parțiale” pentru recruții atât de necesari a determinat peste 200.000 de cetățeni ruși să fugă în țările vecine, încep să se vadă și fisurile acestei „forțe de elită”.
Armata privată a lui Putin
De la crearea sa în 2014, reputația lui Wagner a crescut. Considerată de analiști ca fiind o companie militară privată a Kremlinului, forțele sale au fost implicate în lupte începând cu invazia rusă în Ucraina din 2014, în Siria, dar și în mai multe țări africane, inclusiv în Sudan, Libia, Mozambic, Mali și Republica Centrafricană.
Recunoscută în Rusia ca o forță valoroasă și de încredere, soldații privați Wagner au susținut interesele globale și resursele militare ale Moscovei, mercenarii sprijinind în Siria regimul lui Bashar al-Assad. Implicarea lor a fost adesea în puncte cheie unde Rusia voia să dețină controlul asupra resurselor profitabile, de la aurul sudanez la petrolul sirian.
Afișând echipamente moderne în videoclipurile de recrutare, cu arme grele și chiar elicoptere, se aseamănă cu Forțele Speciale ale SUA.
„Sunt convins că, dacă Rusia nu ar folosi grupuri de mercenari la o scară atât de largă, nu s-ar pune problema succeselor pe care le-a obținut până acum armata rusă”, a declarat pentru CNN, Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner care a fost în 1995 la conducerea mercenarilor din Siria, adăugând că folosirea mercenarilor s-a intensificat.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pentru CNN că trupele Wagner au fost dislocate în „cele mai dificile și mai importante misiuni” din Ucraina, jucând un rol cheie în victoriile rusești la Mariupol și Herson.
Kremlinul a negat în repetate rânduri că Wagner are vreo legătură cu statul rus, dar în realitate, există mărturii video ale luptătorilor mercenari ai grupului, de pe frontul din Ucraina.
„Coloana vertebrală a acestor grupuri a fost întotdeauna alcătuită din oameni foarte experimentați, care oricum au trecut prin mai multe războaie. Au o experiență mai importantă și mai semnificativă decât Armata. Armata este formată din soldați tineri care au fost nevoiți să semneze un contract, ei nu au experiență”, a spus Gabidullin, pentru CNN.
Gabidullin, fost ofițer în Uniunea Sovietică înainte ca ea să se destrame, s-a întors la viața militară ca recrut Wagner după invazia Rusiei din 2014 a estului Ucrainei, a luptat apoi în Siria în 2015 și a părăsit grupul în 2019.
El a spus că mulți membri cheie ai personalului Wagner probabil, la fel ca și el, au luptat anterior atât în Ucraina, cât și în Siria, dobândind o experiență valoroasă în luptă.
„Armata rusă nu se poate descurca [în război] fără mercenari”, potrivit lui Gabidullin, adăugând că există „un mit foarte mare, despre o armată rusă puternică”.
Astăzi, cel puțin 5.000 de mercenari ai grupului Wagner operează cu forțele ruse în Ucraina, a declarat pentru CNN Andrii Yusov, reprezentantul serviciilor de informaţii militare, care a monitorizat activitatea trupelor Wagner în Ucraina.
Această cifră a fost susținută și de o sursă franceză de informații care a remarcat că unii luptători Wagner au părăsit continentul african pentru a susține eforturile grupului în Ucraina.
Kremlinul s-a bazat din ce în ce mai mult pe luptătorii Wagner ca trupe de asalt, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei.
„Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special şi în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă", a declarat, în septembrie, un oficialul american, sub protecţia anonimatului.
O ecuație simplă stă la baza angajării forțelor Wagner, potrivit lui Gabidullin: „Pacea rusă pentru dolari americani”. Mercenarii câștigă până la 5.000 de dolari pe lună. Luptătorilor Wagner li s-au oferit chiar bonusuri – toate plătite în dolari americani – pentru distrugerea tancurilor sau unităților ucrainene, potrivit unei surse ucrainene.
Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, luptătorilor Wagner li s-au alocat, de asemenea, sectoare specifice ale liniei frontului, care operează aproape ca unități armate normale, o schimbare majoră, ei având de obicei misiuni distincte și limitate în Ucraina.
Yusov a mai spus că Wagner este din ce în ce mai folosit pentru a repara găurile din prima linie rusă. Acest lucru a fost confirmat și de un înalt oficial american al apărări, care a adăugat că Wagner este folosit pe diferite linii de front, spre deosebire de luptătorii ceceni, de exemplu, care sunt concentrați în jurul ofensivei ruse care vizează orașul Bahmut, din regiunea Donețk.
Acest lucru a dus la provocări logistice semnificative, spune el, cu necesitatea de a furniza trupelor Wagner muniție, hrană și sprijin pentru operațiuni extinse, în timp ce Ucraina și-a intensificat atacurile asupra logisticii Rusiei.
Totuși potrivit unor imagini transmise în august de către ministerul ucrainean al apărării, mercenarii au început să se se demoralizeze și să se plângă inclusiv de lipsa muniției.
Fostul comandant Gabidullin, care spune că vorbește aproape zilnic cu vechii săi camarazi, a explicat că această demoralizare s-a datorat nemulțumirii acestora „față de organizarea generală a luptei: incapacitatea [conducerii ruse] de a lua decizii competente, de a se organiza în bătălii.”
De asemenea, ei au suferit și multe pierderi pe câmpul de luptă și au fost nevoiți să apeleze la recrutări, mai multe panouri publicitare cu astfel de anunțuri fiind văzute în Rusia.
Chiar și aliatul lui Putin, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a recunoscut în cele din urmă, la sfârșitul lunii septembrie, că este șeful grupării Wagner, după ce a negat asta în repetate rânduri ducând în instanță instituțiile de presă ruse care afirmau asta.
Anunțuri de recrutare ale Wagner au apărut și pe rețelele se socializare, un recrutor contactat de CNN a oferit un salariu lunar de „cel puțin 240.000 de ruble” (aproximativ 4.000 USD) pentru o „călătorie de afaceri” – mesaj codat ce se referă la o misiune– de cel puțin patru luni. Recrutorul a afirmat că candidații care au afecțiuni medicale (precum cancer) sau consumatorii de substanțe interzise nu sunt acceptați.
Spre deosebire de ceea ce se credea despre organizația de elită militară, jurnalistul CNN care a contactat un recrutor Wagner ar fi aflat că nu este necesară experiența militară.
Convorbirea s-a încheiat cu un cuvânt de cod – „Morgan” – pe care solicitanții trebuiau să îl transmită la poarta unității Wagner din Krasnodar, Rusia.
De asemenea, în septembrie, a apărut un videoclip conform căruia Wagner recruta prizonieri din închisorile rusești pentru. Oferta sa: o promisiune de clemență pentru șase luni de serviciu de luptă în Ucraina, susținând invazia Rusiei.
„Un act de disperare” este modul în care fostul comandant Wagner Gabidullin a descris apelul.
„[Wagner] sunt gata să trimită pe oricine, dar pe oricine”, a declarat procurorul ucrainean Yuriy Belousov, pentru CNN. „Nu mai există criterii de profesionalism”, situație ce ar putea crește numărul crimelor de război.
Gabidullin a spus că antecedentele penale nu au fost un obstacol în calea angajării la Wagner. El însuși spune că a executat trei ani de închisoare pentru crimă și a povestit pentru CNN despre comandanții importanți ai lui Wagner care au servit în întreaga lume gruparea, după ce au executat pedepse cu închisoarea.
Sursa: adevarul.ro