Morgan Stanley anunță că Rusia se pregătește pentru un default în stilul Venezuelei

Morgan Stanley anunță că Rusia se pregătește pentru un default în stilul Venezuelei

​Perioada de grație pentru plata cuponului la obligațiunile străine rusești scadente în 2023 și 2043 se încheie pe 15 aprilie iar șansele Rusiei de a efectua plăți sunt tot mai mici, ceea, ceea ce ar putea însemna intrarea Rusiei în încetare de plăți „ca în Venezuela”, scrie Bloomberg.

Vladimir Putin si Serghei LavrovFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Agenția îl citează pe Simon Weaver, senior strateg pecializat în împrumuturi suverane pentru țările în curs de dezvoltare la Morgan Stanley. Potrivit acestuia șansele Rusiei de a-și rambursa datoria externă sunt în scădere pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, iar restricțiile privind plățile cresc.

„Vedem acest default ca fiind scenariul cel mai probabil”, a scris Weaver. „În cazul că el va avea loc, cea mai bună comparație este cea cu Venezuela”.

În urmă cu 5 ani, Venezuela a fost declarată ”în default parţial” cu privire la datoria sa de către agenţia de cotare financiară S&P Global Ratings, la câteva ore după două reuniuni ale creditorilor, la Caracas şi la New York. Ameninţarea plana de mai multe săptămâni asupra acestei ţări petroliere ruinate, relatează AFP.

S&P a anunţat că Venezuela se află în incapacitatea de a rambursa 200 de milioane de dolari,expirându-i perioada de graţie de 30 de zile.

Potrivit lui Weaver, Rusia este similară cu Venezuela, din cuza activelor petroliere însemnate.

În plus, Morgan Stanle remarcă incertitudinea legată de că băncilor americane nu e clar dacă li se va permite să accepte plăți de la Departamentul de Trezorerie al Rusiei, chiar dacă astfel de plăți ar putea fi făcute.

JPMorgan Chase & Co. a declarat că va elimina obligațiunile rusești din toți indicii săi, izolând și mai mult activele Rusiei de investitori globali. Obligațiunile în dolari ale Venezuelei fuseseră și ele eliminate din indicii de referință ai băncii în 2019, după ce sancțiunile au redus tranzacțiile.

În cazul în care cupoanele nu vor fi achitate iar creditorii primesc hotărâri judecătorești, ar exista posibilitatea de a accesa toate activele Rusiei blocate în afara țării, inclusiv rezervele valutare, a scris el.

Între timp, datoria suverană a Rusiei a adus investitorilor pierderi medii de 81% de la începutul anului, potrivit unor date compilate de un indice Bloomberg. Doar datoria guvernamentală în dolari din Belarus a avut rezultate mai proaste în 2022, cu pierderi de 93%, arată datele.

„Potențialul unei vânzări semnificative în continuare va pune presiune suplimentară asupra prețurilor”, a scris Waever. „Vedem foarte puține stimulente pentru orice investitor să cumpere obligațiuni suverane rusești în acest moment.”


Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

2 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

3 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

4 Hm, americanii...

5 A fost mâna Rusiei? / Misterul scufundării Mohammad Z și canalul Bîstroe