Mormântul unui războinic, vechi de peste 2 milenii, descoperit în Anglia

Un mormânt vechi de aproximativ 2200 de ani a fost descoperit de arheologi britanici în apropiere de Pocklington, Anglia, şi conţine rămăşiţele unui războinic înmormântat alături de carul său de luptă, de arme şi de doi ponei, informează luni Live Science.

În mormânt arheologii au descoperit un scut din Epoca Fierului în stare excelentă de conservare, precum şi rămăşiţele unui car de luptă şi a doi ponei ce au fost îngropaţi pe o parte, în postură cabrată pe picioarele din spate, ca şi când s-ar fi pregătit să sară peste un obstacol. Arheologii britanici susţin că este vorba de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în Anglia.

Mormântul a fost descoperit de arheologi conduşi de Paula Ware, de la MAP Archaeological Practice Ltd. Scutul, care are diametrul de 75 de centimetri, a fost descoperit în iulie 2018, însă importanţa descoperirii a fost înţeleasă abia recent, după încheierea procesului de restaurare şi conservare, conform lui Paula Ware.

Osemintele din mormânt aparţin unui bărbat care avea în jur de 40 de ani. În mormânt au mai fost identificate resturi de porc şi o furculiţă ataşată de o coastă de porc. Două mici broşe, una din bronz şi cealaltă din sticlă, au fost de asemenea găsite în mormânt.

"Natura elaborată a acestui mormânt indică faptul că bărbatul care-l ocupă era un membru important al societăţii în care trăia", probabil o căpetenie sau un războinic, conform lui Ware.

Paula Ware a precizat că este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perioada antică, realizate în Marea Britanie.

Căpeteniile sau războinicii din Antichitate erau deseori îngropaţi alături de carele lor de luptă. În 2008 a fost descoperit un mormânt similar tracic, vechi de peste 2000 de ani, pe teritoriul Bulgariei. Pe lângă carul de luptă, în mormânt se mai aflau osemintele a doi cai şi ale unui câine. Practica înmormântării nobililor împreună cu carele lor de luptă era foarte răspândită pe teritoriul actual al Bulgariei în perioada Imperiului Roman.

De asemenea, în urmă cu aproximativ 2500 de ani, un prinţ celtic de pe teritoriul de azi al Franţei a fost îngropat alături de ceramică superb decorată, obiecte din aur şi un car de luptă. În 2014 arheologii au anunţat că au descoperit un mormânt vechi de 4000 de ani în care se aflau două care cu patru roţi şi numeroase alte comori, pe teritoriul Georgiei, în Caucazul de Sud.

Mormântul din Pocklington a fost descoperit întâmplător, în timpul operaţiunilor de săpare a fundaţiei pentru nişte blocuri de locuinţe.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

4 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

5 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos