Moscova acuză Kievul că a vizat „ţinte civile” cu rachete britanice Storm Shadow

Moscova acuză Kievul că a vizat „ţinte civile” cu rachete britanice Storm Shadow

Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a vizat vineri ținte civile din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, controlată de Moscova, cu rachete britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, transmite AFP.

Marea Britanie a confirmat că a furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow FOTO Wikipedia

„La 12 mai, în jurul orei 18,30 (15,30), avioane de luptă ale forţelor aeriene ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra companiei de produse polimerice Polypak şi fabricii de prelucrare a cărnii Milam din oraşul Lugansk", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

"În acest atac au fost folosite rachete aer-aer Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie, în pofida declaraţiilor Londrei că aceste arme nu vor fi utilizate împotriva unor ţinte civile", a arătat ministerul.

Ca urmare a atacului, "un incendiu a izbucnit la sediul unor întreprinderi alimentare şi chimice din Lugansk", a mai precizat ministerul rus, raportând "distrugerea unor clădiri rezidenţiale din apropiere" şi "răniţi, între care şase copii".

Este pentru prima dată când Rusia raportează lovituri ucrainene cu aceste rachete cu rază lungă de acţiune, promise joi de Londra Kievului, într-un moment în care Ucraina afirmă că finalizează pregătirile pentru a lansa o ofensivă de recucerire a teritoriilor ocupate de Moscova în est şi sud.

Marea Britanie a devenit săptămâna aceasta prima ţară care a furnizat rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, o acţiune considerată de Rusia drept o "escaladare serioasă" a conflictului.

Joi, la doar câteva ore după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a declarat că are nevoie de mai multe arme occidentale pentru a fi sigur de o victorie în această vară, Ben Wallace, secretarul britanic al apărării, a anunțat în Parlament că rachetele Storm Shadow - care costă peste 2 milioane de lire sterline fiecare - „intră acum în țară sau se află în țară".

Livrarea rachetelor a fost susținut de SUA, a adăugat Wallace, deși anterior Washingtonul a refuzat să ofere Ucrainei propriile rachete cu rază lungă de acțiune, temându-se că rezultatul ar putea duce la escaladarea ostilităților în războiul care durează de 15 luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...