Moscova încearcă să trateze ironic decizia UNESCO privind borşul ucrainean: „Ucrainizarea se aplică la orice”

Moscova încearcă să trateze ironic decizia UNESCO privind borşul ucrainean: „Ucrainizarea se aplică la orice”

„Dacă ar trebui să explic lumii ce este naţionalismul contemporan de la Kiev, aş menţiona acest fapt: humusul şi pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naţionale ale mai multor ţări. Dar, după cum înţeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuţi ca produs naţional ucrainean?”, a scris pe Telegram Maria Zaharova, potrivit AFP.

Cultura borşului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizaţia ONU, în condiţiile în care războiul din Ucraina ameninţă „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestei ciorbe din sfeclă roşie.

Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, dar moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictul armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Kievul a depus la mijlocul lui aprilie o cerere de includere a culturii borşului ucrainean pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol, iar UNESCO i-a dat dreptate într-o decizie anunţată vineri.

„Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, însă moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Din cauza războiului, „oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea” borşului, a afirmat Petrillo.

„Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica gătirea borşului, ceea ce subminează aspectele sociale şi culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol”, a adăugat oficialul UNESCO.

„Victoria în războiul borşului este a noastră”, a reacţionat, pe Telegram, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunţului UNESCO.

Solicitarea Kievului cu privire la borş a supărat Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a făcut anterior chiar o declaraţie bizară pe această temă, sugerând că printre motivele legate de declanşarea războiului ar fi şi faptul că ucrainenii nu au vrut să împartă borşul cu ruşii.

„Pentru că nu au vrut să împartă borşul. Trebuia să aparţină unui singur grup, unui singur popor. Dar să-l împartă, pentru ca în fiecare oraş, în fiecare ţară, fiecare gospodină să-l facă aşa cum ştie... nu au vrut să facă un compromis”, a spus Zaharova.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

4 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!