Moscova şi Washingtonul s-au înfruntat în Consiliul de Securitate al ONU pe tema Ucrainei

Moscova şi Washingtonul s-au înfruntat în Consiliul de Securitate al ONU pe tema Ucrainei

Rusia şi SUA s-au înfruntat luni în Consiliul de Securitate al ONU pe tema trupelor comasate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina, ţările occidentale intensificându-şi eforturile diplomatice pentru a evita declanşarea unui conflict militar, relatează AFP.

Chiar înaintea ca reuniunea să înceapă oficial, preşedintele american Joe Biden a avertizat că "dacă Rusia nu revine la diplomaţie şi atacă Ucraina, ea va purta întreaga responsabilitate pentru aceasta şi va suporta consecinţe rapide şi severe".

Această reuniune a Consiliului de Securitate, prevăzută să înceapă la ora locală 16:00 GMT se desfăşoară la cererea SUA şi "este o etapă decisivă pentru a face lumea să vorbească pe o singură voce" despre această criză, a avertizat Biden într-un comunicat.

Cu puţin timp înainte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a acuzat Washingtonul că încearcă "să creeze isterie" şi "să înşele comunitatea internaţională" cu "acuzaţii nefondate".

Nu există "nicio probă" că Rusia intenţionează să lanseze o operaţiune militară în Ucraina, a declarat Nebenzea, citat de Reuters.

Omologul său american Linda Thomas-Greenfield i-a replicat că desfăşurarea a peste 100.000 de militari ruşi în apropiere de Ucraina ameninţă "securitatea internaţională" şi justifică o dezbatere publică la ONU.

Linda Thomas-Greenfield a acuzat de asemenea Rusia, cu "dovezi", că vrea să desfăşoare până la începutul lunii februarie peste 30.000 de militari" suplimentari în Belarus, al cărui regim este foarte apropiat de Kremlin, relatează AFP.

Aceste efective vor fi "la mai puţin de două ore la nord de Kiev", a spus ambasadoarea americană, indicând că Rusia a desfăşurat deja 5.000 de militari în Belarus, între care forţe speciale, rachete şi baterii antiariene.

Rosemary DiCarlo, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri politice, a reacţionat imediat: nu există "nicio alternativă la diplomaţie" în această criză. "Nu ar trebui să existe nicio intervenţie militară acolo", a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele Biden urmează să-l primească luni pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, cu care va discuta despre securitatea în materie de gaze a Europei şi despre mijloace de a "asigura stabilitatea aprovizionării cu energie pe plan internaţional", potrivit Casei Albe.

Moscova este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vedere unui atac.

Rusia neagă orice intenţie belicoasă, cerând totodată garanţii scrise pentru securitatea sa, între care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi încetarea consolidării militare a Alianţei Nord-Atlantice în Est.

Această cerere-cheie a fost respinsă de SUA în cursul săptămânii trecute într-un răspuns scris transmis Moscovei. Kremlinul a indicat că reflectează asupra unei reacţii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”