Moștenirea PSD! România, amendată cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus directiva europeană pentru prevenirea spălării banilor

Moștenirea PSD! România, amendată cu 3 milioane de euro pentru că nu a transpus directiva europeană pentru prevenirea spălării banilor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamat joi România și Irlanda la plata unor amenzi de 3, respectiv 2 milioane de euro pentru că nu au transpus complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, potrivit unui comunicat al CJUE.

Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în dreptul lor național până la 26 iunie 2016 și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în această privință.

Guvernele PSD au amânat constant transpunerea directivei europene, motiv pentru care Comisia Europeană a trimis joi România în fața CJUE.

În 27 august 2018, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că România și Irlanda nu au transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective, și, nici nu au comunicat măsurile naționale de transpunere corespunzătoare.

În cele din urmă, România a transpus Directiva, dar cu mare întârziere, iar Curtea de Justiție a UE a considerat că întârzierea transpunerii și ne-comunicarea către Comisia Europeană a măsurilor trebuie pedepsite cu această amendă de 3 milioane de euro. ”Curtea a apreciat că, deși România și Irlanda au pus capăt, în cursul procedurii, neîndeplinirii obligațiilor imputate, nu este mai puțin adevărat că această neîndeplinire a obligațiilor exista la expirarea termenului stabilit în avizele motivate respective, astfel încât efectivitatea dreptului Uniunii nu a fost asigurată tot timpul”, se arată în comunicatul CJUE.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…