Mosul: "Nici nu se pune problema" ca Turcia să rămână în afara operațiunii (Erdogan)

Mosul: "Nici nu se pune problema" ca Turcia să rămână în afara operațiunii (Erdogan)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni că "nici nu se pune problema" ca Turcia să rămână în afara operațiunii lansate pentru recucerirea Mosul, fief al grupării Stat Islamic (SI) în nordul Irakului, relatează AFP.

"Vom fi implicați în operațiune, vom fi la masă. Nici nu se pune problema să rămânem în afară", a declarat Erdogan într-un discurs televizat.

"Avem frați la Mosul: arabi, turkmeni, kurzi, sunt frații noștri", a adăugat el.

Turcia insistă să fie asociată operațiunii pentru recucerirea Mosul, a cărei lansare a fost anunțată în noaptea de duminică spre luni de prim-ministrul irakian Haider al-Abadi.

Relațiile dintre Ankara și Bagdad au devenit crispate în ultimele zile, Turcia părând să fie exclusă în contextul în care pregătirile pentru ofensiva spre Mosul erau în toi.

Vineri, Erdogan a amenințat deja că va recurge la un " plan B " dacă armata turcă nu este asociată la această ofensivă, fără a furniza totuși amănunte despre eventualele măsuri pe care le ia în calcul.

Ankara este împotriva oricărei participări la această ofensivă a milițiilor șiite sau a unor grupuri armate kurde asociate dușmanului declarat al Ankarei, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă în Turcia.

Guvernul irakian a acuzat de altfel prezența a câteva sute de mii de militari turci cantonați din decembrie 2015 într-o bază la Bashiqa, în regiunea Mosul, pentru a instrui voluntari suniți în vederea unei recuceriri a bastionului irakian al SI.

"Nimeni să nu se aștepte ca noi să plecăm de la Bashiqa", a mai spus luni Erdogan.

Într-o aparentă tentativă de a diminua tensiunile, Ankara a trimis luni o delegație condusă de subsecretarul de stat pentru afaceri externe, Umit Yalçin, la Bagdad, pentru a discuta despre prezența militară turcă la Bashiqa și ofensiva de la Mosul, potrivit agenției de presă proguvernamentale Anadolu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...