
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat. Doar 134 de parlamentari au votat „pentru”
O moțiune de cenzură inițiată de AUR a fost dezbătută și supusă votului luni, 14 iulie, în plenul reunit al Parlamentului. Aceasta a picat, după ce doar 134 de parlamentari au votat ”pentru”.
UPDATE 18.53
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat. Doar 134 de parlamentari au votat ”pentru”.
Pentru demiterea Guvernului ar fi fost nevoie de 233 de voturi în favoarea moțiunii depuse de AUR.
UPDATE 18.40
Parlamentarii au finalizat votul asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan.
UPDATE 17.47
A început votul cu bile pentru moțiunea de cenzură. Sorin Grindeanu face apel ca deputații să se îndepărteze de tribună.
UPDATE 17.20
George Simion, care a ajuns cu o oră mai târziu în sala de plen, a susținut propriul discurs.
"Aveți în acest guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, cinci vicepremier. Nu unul, nu doi, nu trei, nu patru ci cinci vicepremieri. Și voi faceți un apel la austeritate când luați de la mame, când aveți cinci vicepremieri? Unul de la PSD, unul de la PNL, unul de la UDMR, unul de la ăla mic de la Cotroceni", a spus Simion.
Președintele AUR a amenințat că vor urma mai multe moțiuni de cenzură:
"O să ne întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură, și în septembrie, și vom depune moțiuni până când faceți și voi pașii cu care vă lăudați: dintre cei cinci să rămână doar unul, cine trage paiul scurt, pentru că nu o să terminați bine guvernarea asta", a adăugat el.
UPDATE 17.10
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a susținut un discurs în plenul reunit al Parlamentului.
"AUR nu vrea să pice guvernul pentru că nu au nicio alternativă și niciun plan coerent. Vor doar să marcheze electoral vânzând iluzii românilor (...) Românii vor soluții clare, asumate cu mult curaj, care să corecteze problemele existente. PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil", a spus Sorin Grindeanu.
El a adăugat:
"PSD și-a asumat pe deplin responsabilitatea guvernării. Așa am făcut în pandemie, când mulți dintre cei care astăzi se dau mari experți au aruncat bugetul țării în aer, fără ca banii să se regăsească în investiții sau în buzunarele oamenilor (...) Da, am protejat și am crescut puterea de cumpărare a populației. Da, am făcut dreptate pensionarilor. Da, am dat drumul la investiții și am început să unim țara prin autostrăzi și drumuri rapide astfel încât nicio regiune să nu mai rămână în urmă din lipsa infrastructurii. Da, am început să construim spitale după 30 de ani. Și, mai ales, da, am susținut mediul de afaceri românesc."
Sorin Grindeanu a criticat primul pachet de măsuri fiscale.
"Primul pachet de măsuri a pus povara aproape exclusiv pe românii cu venituri mici. Fuga după recuperarea deficitului nu trebuie să transforme România într-un stat fanariot (...) Am propus în coaliție, și partenerii pot confirma acest lucru, o alternativă rațională la această creștere de taxe. O alternativă pe care toată Europa civilizată o aplică, o alternativă care a fost validată de Banca Mondială, Comisia Europeană și OECD. Această alternativă simplă și corectă era impozitul progresiv. Nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat. Cei cu venituri mici plăteau mai puțin, iar cei cu venituri mari plăteau mai mult, dar aveau posibilitatea de a-și deduce cheltuielile cu sănătatea, educația copiilor sau investițiile în propria dezvoltare. Aceasta era soluția corectă și echitabilă, cu care puteam depăși această criză cu costuri mult mai reduse", a spus Grindeanu.
UPDATE 16.55
Premierul Ilie Bolojan a prezentat, în cadrul ședinței, poziția Guvernului.
"Atunci când am angajat răspunderea Guvernului am explicat situația în care se află România. Am spus că îmi asum ordine în finanțe, bună guvernare și respectul pentru cetățeni. Mi-am exprimat convingerea că luând aceste măsuri vom evita un scenariu de criză.
Dacă facem ce trebuie făcut lucrurile se vor îndrepta, e convingerea și promisiunea mea", a spus Ilie Bolojan.
Acesta a transmis, de asemenea, că există deja primele semnale pozitive în urma asumării măsurilor fiscale.
"Avem primele semnale pozitive: costurile la care ne împrumutăm au început să scadă, recâștigăm încredere pe piețele internaționale. Doar din reducerea dobânzii am economisit deja 200 de milioane de dolari. Agenția de rating Moody s consideră măsurile adoptate un pas important. Ratingul afectează fiecare român în parte."
El a susținut, totodată că pachetul legislativ pentru care și-a asumat răspunderea reprezintă doar "prima etapă într-un proces mai amplu".
"Am explicat că am început cu măsurile care se pot lua rapid și cu efect imediat. Și după cum ați văzut, am oferit deja detalii despre celelalte pachete de măsuri pe care le avem în pregătire. Există deja un grup de lucru cu experți din ministerele responsabile, care elaborează măsurile pentru reforma companiilor de stat. Aceasta este prioritatea majoră a următoarelor luni. Chiar în perioada următoare, vom face publice datele cu privire la indicatorii companiilor la care statul este acționar majoritar. Vom termina cu criteriile de performanță de fațadă în spatele cărora se ascunde lipsa de performanță, vom reduce numărul de membri din structurile de conducere, vom plafona indemnizațiile și vom reduce numărul companiilor de stat cu pierderi", a mai declarat premierul.
Potrivit acestuia, un alt grup lucrează deja la modificarea legislației fiscale, în așa fel încât statul să încaseze veniturile care se cuvin și să recupereze datoriile.
"În textul moțiunii se vorbește despre măsurile luate de guvern și efectele lor. Știm că nu este o situație ușoară, dar exagerările nu ajută. Să fim responsabili, să nu ne jucăm cu vorbele și să nu generăm panică printre români din motive politice! Eu cred că măsurile luate ne vor ajuta să stabilizăm economia, să devenim atrăgători pentru investiții, să aducem mai mulți bani europeni și să ne menținem pe calea dezvoltării", a adăugat Ilie Bolojan.
Premierul a susținut, de asemenea, că "nu este adevărat nici că marile corporații multinaționale vor fi scutite."
"Avem și această temă pe agendă. Trebuie să ne asigurăm că toate companiile, inclusiv cele străine și cele românești, plătesc taxe corecte statului român. Sunt ferm hotărât să mergem înainte cu măsurile necesare. Mulțumesc colegilor din guvern pentru efortul de acțiune și de comunicare din aceste zile", a conchis el.
UPDATE 16.40
Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels a citit textul moțiunii de cenzură.
În sală sunt 383 de deputați prezenți la vot, iar opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a da jos Guvernul Bolojan.
UPDATE 16.30
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, întrebat cum vor vota parlamentarii PSD la moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului Bolojan, că se va asigura cvorumul.
„Cum vor vota cei ai PNL, UDMR şi USR: „Prezent, nu votez”. Se va asigura cvorumul, dar nu vom vota. Noi trebuie să asigurăm cvorumul şi vom asigura acest cvorum, Decizia pe care am discutat-o cu ceilalţi preşedinţi de partid a fost aceasta, de a se asigura cvorumul, dar de a lăsa opoziţia să voteze”, a spus Grindeanu.
UPDATE 16.10
Ședința în care se dezbate moțiunea, la inițiată de AUR, a început fără ca George Simion să fie prezent în sală, deși liderul AUR era primul semnatar.
O parte dintre parlamentarii din opoziție, respectiv AUR, SOS și POT, au fost „prinși în trafic”, motiv pentru care au solicitat amânarea plenului, potrivit Digi24.
UPDATE 15.50
Ședința plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului a început cu intonarea imnului național.
UPDATE 15.00
Birourile permanente reunite ale celor două camere au decis amânarea cu 45 de minute a ședinței plenului în care va fi dezbătută și votată moțiunea de cenzură. Noua oră de începere este 15:45.
Cererea de amânare a fost făcută de AUR, iar motivul este pentru a permite parlamentarilor din țară care întârzie să ajungă la ședință, potrivit Digi24.
Știre inițială
Documentul este semnat de parlamentari din AUR, POT, S.O.S. România și din rândul neafiliaților și a fost prezentat săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.
Demersul opoziției vine ca reacție la asumarea răspunderii de către Guvernul condus de Ilie Bolojan pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Pentru finalizarea procedurii, sesiunea extraordinară a Parlamentului a fost prelungită până pe 14 iulie.
În textul moțiunii, semnatarii acuză Guvernul că „a uzurpat puterea legitimă şi a batjocorit voinţa de reprezentare a poporului român”, solicitând înlăturarea sa completă: „Trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos şi toxic.”
Moțiunea compară guvernanții cu o elită care consumă produse de lux la un restaurant și trimite „nota de plată” românilor obișnuiți.
„Imaginaţi-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau şi mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi şi beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo... Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în textul moţiunii, conform Agerpres.
Coaliția de guvernare va asigura cvorumul necesar desfășurării ședinței, dar nu va vota moțiunea. Anunțul a fost făcut de Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD. „Se va asigura cvorumul, dar nu vor vota”, a declarat acesta, precizând că decizia a fost luată la nivelul liderilor coaliției.
Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul să fie demis, este nevoie de 233 de voturi „pentru”. Votul va fi secret, cu bile.
Dacă moțiunea nu trece, atunci proiectul pe care Executivul şi-a asumat răspunderea este adoptat.
Sursa: adevarul.ro