Motivul pentru care zeci de mii de chinezi nu au putut părăsi țara. Măsurile luate de Xi Jinping

Motivul pentru care zeci de mii de chinezi nu au putut părăsi țara. Măsurile luate de Xi Jinping

China interzice din ce în ce mai mult oamenilor să părăsească țara, inclusiv directorilor străini, cu toate că autoritățile spun că țara este deschisă pentru afaceri , după trei ani de restricții stricte legate de COVID-19.

Tot mai mult chinezi nu pot părăsi țara FOTO Shutterstock

Zeci de mii de chinezi nu au mai putut părăsi țara

Zeci de mii de chinezi și străini au rămas captivi, din cauza interdicțiilor de ieșire, potrivit unui nou raport al grupului de apărare a drepturilor cetățenilor, Safeguard Defenders. Totodată, o analiză Reuters a constatat o aparentă creștere a cazurilor în justiție care implică astfel de interdicții în ultimii ani, iar lobby-urile afacerilor străine își exprimă îngrijorarea despre tendință.

De când Xi Jinping a preluat puterea în 2012, China a extins peisajul legal pentru interdicțiile de ieșire și le-a folosit din ce în ce mai mult, uneori în afara justificării legale”, se arată în raportul Safeguard Defenders, citat de Reuters.

Din 2018 și până în luna iulie a acestui an, nu mai puțin de cinci legi noi sau modificate (chineze) prevăd utilizarea interdicțiilor de ieșire, totalul ajungând, în prezent, la 15 legi”, a declarat Laura Harth, directorul de campanie al grupului.

Grupul estimează că „zeci de mii” de chinezi pot fi puși în situația de a le fi interzis să părăsească țara, în orice moment. Ei citează inclusiv o lucrare academică din 2022, ce aparține lui Chris Carr și Jack Wroldsen, care a constatat că au existat 128 de cazuri de străini cărora li s-a aplicat interdicția între 1995 și 2019, inclusiv 29 de americani și 44 de canadieni.

Atenția asupra interdicțiilor de ieșire vine pe măsură ce au crescut tensiunile China-SUA, legate de disputele comerciale și de securitate. Acest lucru contrastează cu mesajul Chinei, potrivit căruia țara ar fi deschisă pentru investiții și călătorii în străinătate, după izolarea generată de pandemie.

Analiza Reuters a înregistrărilor privind interdicțiile de ieșire, din baza de date a Curții Supreme a Chinei, arată o creștere de opt ori a cazurilor care le menționează, între 2016 și 2022.

Cui îi este interzis să plece din China

China și-a consolidat, săptămâna trecută, legea împotriva spionajului, permițând interdicții de ieșire să fie impuse oricui, chinez sau străin, care este investigat. Majoritatea cazurilor din baza de date, care se referă la interdicții de ieșire sunt de natură civilă, nu penală.

Prin comparație, SUA și Uniunea Europeană impun, de asemenea, interdicții de călătorie unor persoane suspectate că ar fi comis infracțiuni, dar, în general, de natură penală.

Ministerul Securității Publice din China nu a răspuns solicitărilor Reuters de comentarii cu privire la interdicțiile de ieșire, inclusiv întrebări despre câte persoane, inclusiv străini, sunt supuse acestora.

Una dintre persoanele împiedicate să părăsească China în acest an este un director din Singapore, al firmei americane Mintz Group. Compania, executivul și Biroul de Securitate Publică din China nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Mintz a declarat la sfârșitul lunii martie că autoritățile au percheziționat biroul companiei din China și au reținut cinci angajați locali. Ministerul de Externe a declarat că, la acea vreme, Mintz a fost suspectat de implicare în operațiuni comerciale ilegale.

Printre persoanele cărora li se interzice să părăsească China se numără, de asemenea, chinezii obișnuiți, implicați în dispute financiare, precum și apărătorii drepturilor, activiștii și avocații și minoritățile etnice, cum ar fi cei din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, potrivit raportului Safeguard Defenders.

Conform unui raport judiciar chinez, 34.000 de persoane au fost puse în situația de a le fi interzis să părăsească țara, în perioada 2016 și 2018, pe motiv că ar datora bani la stat. Creșterea este de 55% față de aceeași perioadă, din urmă cu trei ani.

Unii activiști corelează că utilizarea mai largă a interdicțiilor de ieșire cu puterea deținută de președintele Xi Jinping .

Pot găsi orice motiv să te oprească să părăsești țara”, a spus Xiang Li, un activist chinez pentru drepturi, căruia i s-a refuzat ieșirea timp de doi ani.

În 2017, el a reușit să evadeze din China în 2017 și să primească azil în Statele Unite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale