Muhuleț: Arhiva electronică cu procesele verbale încheiate la prezidențialele din 2009 va fi pusă la dispoziția comisiei parlamentare

Muhuleț: Arhiva electronică cu procesele verbale încheiate la prezidențialele din 2009 va fi pusă la dispoziția comisiei parlamentare

Procesele verbale încheiate la alegerile prezidențiale din 2009 au fost arhivate electronic, această arhivă a fost pusă la dispoziția Parchetului și va fi pusă și la dispoziția comisiei parlamentare, a declarat vicepreședintele AEP Marian Muhuleț.

 Întrebat dacă AEP a avut semnale de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009 în turul al doilea, menite să schimbe în mod decisiv rezultatul scrutinului, Muhuleț a negat.

"Procesele verbale există arhivate într-o arhivă electronică pentru că este un efect al scanării la nivelul Birourilor electorale județene. Există o arhivă optică, a fost pusă la dispoziția Parchetului, o vom pune și la dispoziția comisiei parlamentare. Au fost scanate și cele de la secțiile de votare din străinătate. Contestațiile venite din partea partidelor au fost soluționate la vremea respectivă", a afirmat marți Muhuleț după audierea din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru prezidențialele din 2009.

El a precizat că listele electorale au fost date spre topire în 2015, la un an după ce a fost încheiat mandatul de președinte, iar buletinele de vot se distrug, așa cum prevăd toate legile electorale, la trei luni după alegeri.

"Listele electorale conțin date cu caracter personal și nu se păstrează. Listele suplimentare reprezintă un act care constată prezența unui alegător în secția de votare și a exercitării dreptului constituțional la vot, nu e un act prin care se pot frauda alegerile. E un act care constată ceva", a spus Muhuleț.

Vicepreședintele AEP a subliniat că, din miile de sesizări primite, AEP a regăsit doar două ca fiind susceptibile de vot multiplu, dar și acolo trebuie făcute verificări de către organele de urmărire penală.

"Am transmis (n.r. organelor competente) dar nu știu care a fost concluzia", a spus Muhuleț.

Despre un eventual vot la câteva secunde în secția de votare de la Paris în 2009, Muhuleț a spus: "Am verificat (...) Președintele secției de votare de la Paris a fost amendat pentru prelungirea programului de votare între orele 21 și 22.30 (...) A fost considerată secție de votare întreaga curte a ambasadei. Eu aș interpreta această chestiune că s-a votat la câteva secunde ca o metaforă a faptului că au votat foarte mulți alegători la respectiva secție de votare".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”