Muntenegru: Preşedintele Milo Djukanovic acceptă înfrângerea partidului său în alegeri

Muntenegru: Preşedintele Milo Djukanovic acceptă înfrângerea partidului său în alegeri

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a declarat că partidul său prooccidental este gata să intre în opoziţie după trei decenii în care aflat la putere, dacă trei alianţe politice pot forma o coaliţie după succesul lor în alegerile parlamentare, relatează joi Reuters.

Într-o transcriere a unui interviu pentru ORF TV din Austria, Djukanovic spune că Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS) va accepta că cele trei alianţe de opoziţie au asigurat împreună duminică o majoritate de 41 de deputaţi dintre cele 81 de locuri ale parlamentului micii ţări balcanice.

"Suntem gata să acceptăm acest rezultat electoral şi să fim un partid de opoziţie responsabil şi cel mai puternic", a declarat Djukanovic în interviul difuzat miercuri. O transcriere a interviului a fost publicată joi pe site-ul preşedinţiei.

"Vom vedea dacă această coaliţie tripartită poate într-adevăr forma guvernul", a spus Djukanovic.

DPS şi Djukanovic au condus Muntenegrul în timpul colapsului violent al fostei Iugoslavii din anii 1990, apoi în perioada dizolvării unei uniuni de stat cu Serbia şi în cea a aderării la NATO.

Djukanovic va putea candida pentru a fi reales la scrutinul din 2023, dar liderii opoziţiei l-au îndemnat să demisioneze înainte de terminarea mandatului său.


Cele trei alianţe de opoziţie s-au declarat pregătite să formeze un guvern şi că ele vor continua negocierile de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană. Ele ar avea la dispoziţie trei luni pentru a forma un guvern după crearea unui nou parlament.

Numărătoarea finală preliminară a voturilor de către Comisia Electorală de Stat a acordat DPS 35,06% din sufragii duminică. Rezultatele finale oficiale sunt aşteptate în următoarele zile.

O alianţă de partide naţionaliste sârbe numită 'Pentru Viitorul Muntenegrului', care doreşte legături mai strânse cu Serbia şi Rusia şi este susţinută de puternica Biserică Ortodoxă Sârbă, a obţinut 32,55% din voturi.

Un grup de centru-dreapta, 'Pacea este Naţiunea Noastră', care de asemenea se opune DPS al lui Djukanovic, a obţinut 12,53%. O altă alianţă condusă de partidul verde URA a câştigat 5,53% din voturi.

Liderii opoziţiei şi grupurile pentru democraţie şi drepturile omului îi acuză de multă vreme pe Djukanovic şi partidul său că administrează Muntenegru ca propriul fief corupt şi că au legături cu crima organizată. DPS şi Djukanovic neagă acuzaţiile.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /