Mureş: Acuzaţii între conducerile spitalelor SCJ şi SCJU, pe fondul numărului mare de cazuri de COVID-19

Mureş: Acuzaţii între conducerile spitalelor SCJ şi SCJU, pe fondul numărului mare de cazuri de COVID-19

Şeful Secţiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Lucian Băilă, a acuzat conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş că ar fi refuzat să preia câţiva pacienţi suspecţi de infectare cu noul coronavirus. şi că nu ar fi reacţionat la apelul de a trimite în sprijin personal calificat, în condiţiile unei înmulţiri accelerate a cazurilor de COVID-19 în judeţ.

De cealaltă parte, managerul SCJU, dr. Claudiu Puiac, a arătat că întotdeauna unităţile sanitare mureşene au conlucrat şi că în momentul respectiv zona COVID era complet blocată, dar crede că reacţia şeful Secţiei ATI a SCJ Mureş este generată de suprasolicitarea la care este supus personalul medical în lupta cu noul coronavirus. În plus, a spus acesta, SCJU Târgu Mureş a dirijat către SCJ Mureş aproape 50 de medici rezidenţi şi personal calificat.

"Mai concret, după aproape două luni de COVID-19, le-am solicitat sprijinul pentru preluarea câtorva pacienţi critici (4) din secţia ATI a SCJ, sau, dacă nu se poate, detaşarea de personal mediu la secţia noastră, întrucât pur şi simplu suntem depăşiţi numeric, nu mai avem cum organiza turele la TI-Covid, locuri şi ventilatoare fiind suficiente. 35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente, medici sunt pozitivi, internaţi în spitalul nostru. Atmosfera este foarte apăsătoare, presiunea psihică este intensă, am ajuns să ne tratam între noi, suntem şi noi oameni. Ne rotim în ture ca electronii, mulţi despărţiţi de familii, ne-am dereglat puţintel. Nu doream decât să ne resetăm ca s-o luăm de la capăt cu forţe noi. Spre surprinderea noastră, colegii de breaslă ne-au răspuns că nu ne pot prelua niciun pacient şi nu ne pot detaşa nici o persoană calificată", a arătat dr. Lucian Băilă, pe pagina sa de Facebook.

Doctorul a subliniat că deşi este conştient că SCJU nu putea prelua legal acei pacienţi, el consideră că s-ar fi putut face o adaptare legală pentru ca de la Târgu Mureş, care o infrastructură suficientă, să nu fie transferaţi pacienţi critici COVID-19 în spitale din Cluj şi Sibiu.

"Subliniez faptul că sunt conştient că legal aceşti pacienţi nu puteau fi preluaţi de către dânşii în acel moment, însă o adaptare legală nu ar fi fost o problemă. Iar detaşarea personalului este perfect legală. Răspunsul a fost că ei au foarte, foarte mult de lucru, de parcă noi eram anestezişti de pe inelele lui Saturn şi nu ştiam nimic din ce se întâmplă. Aşa că stai liniştit, dragă SCJU, nu te vom mai deranja. Voluntariatul altor colegi ne însufleţeşte şi ne dă putere, vom trece şi peste asta. Colegii noştri se vor întoarce printre noi, poate ne vom pozitiva şi noi cei rămaşi, ne vom reveni şi ne vom face datoria faţă de oamenii acestui judeţ. Doar vă rugăm să nu ne căutaţi privirea o vreme", a spus dr. Băilă.

Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a arătat, la rândul său, că în momentul în care SCJ Mureş a cerut ajutor, zona COVID era complet blocată, dat fiind faptul că normele prevăd ca pacienţii suspecţi trebuie să stea singuri într-un salon, şi nu mai era niciun aparat disponibil pentru pacientul, de asemenea suspect COVID, care era intubat.

"În momentul în care am fost solicitaţi pentru ajutor de către Spitalul Clinic Judeţean Mureş, zona COVID era complet blocată, iar în UPU SMURD erau alţi pacienţi de preluat, ceea ce a făcut imposibilă preluarea altor pacienţi suplimentari. Mai mult decât atât, în data de 05.05.2020 am fost nevoiţi să anunţăm DSP şi Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) pentru a redirecţiona pacienţi critici în alte centre, deoarece la momentul respectiv aşteptau deja 4 pacienţi intubaţi la preluare din UPU. Astfel, cu ajutorul CNCCI au fost acceptaţi pentru preluare un număr de 2 pacienţi critici de către Spitalul Judeţean Sibiu, din nefericire doar unul a fost transferat, celălalt decedând în cadrul UPU înainte de transfer", a arătat managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, într-un comunicat de presă.

Dr. Puiac a arătat că potrivit Ordinului nr. 555/03.04.2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este spital suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, iar de la începutul pandemiei aici au fost 5.311 urgenţe, dintre care 766 de pacienţi au necesitat intervenţii chirurgicale.

"În acest context, SCJU Târgu Mureş a înfiinţat Departamentul COVID, care cuprinde o zonă pentru pacienţi non-critici, o zonă pentru pacienţi critici, precum şi o sală pentru intervenţii chirurgicale şi o sală pentru obstetrică ginecologie. Fiind spital de urgenţă, de la începutul pandemiei şi până în prezent, în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-au prezentat 5311 pacienţi (urgenţe), dintre care 766 au necesitat intervenţii chirurgicale. Dintre aceştia, 190 de pacienţi au fost preluaţi în ATI, din care 49 pe ATI-COVID. În cadrul Departamentului COVID au fost internaţi 122 de pacienţi, dintre care 19 confirmaţi pozitiv COVID-19. Dintre cei 19 pacienţi confirmaţi, 9 au avut nevoie de intervenţii chirurgicale. Deşi, conform Ordinului 555/2020 Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş trebuia să preia toţi pacienţii critici infectaţi, suspecţi şi confirmaţi, pacienţii au rămas la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, blocând Secţia ATI cu aceste cazuri, la care s-au adăugat şi cazurile de politraumatisme, neurochirurgicale, neurologice pe care unitatea noastră le-a acceptat în continuare, având în vedere că suntem spital de urgenţă. Secţia ATI a fost împărţită în două zone (non-COVID şi COVID - 5 saloane)", a subliniat dr. Puiac.

În plus, a spus managerul SCJU Târgu Mureş, la începutul pandemiei un pacient din Secţia ATI a fost diagnosticat, la 8 zile după deces, ca fiind pozitiv COVID-19, motiv pentru care 81 de persoane, dintre care 51 din personalul ATI, au fost trimise în autoizolare la domiciliu.

"Astfel, personalul din ATI a fost suplimentat cu personal medico-sanitar şi auxiliar de pe alte secţiile ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acest personal este menţinut şi în momentul de faţă pe Secţia ATI, pentru a putea asigura activitatea optimă a secţiei", a precizat conducerea SCJU Târgu Mureş.

Dr. Puiac a precizat că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost nominalizat să preia în structura funcţională unitatea de suport COVID din cadrul UMFST pentru pacienţii asimptomatici. "În acel moment am solicitat personal suplimentar din cadrul unităţilor sanitare din judeţ, fiind astfel detaşate, începând cu data de 1 mai, un număr de 27 de persoane - personal medico-sanitar şi auxiliar - de la Spitalele Reghin, Sovata, Luduş, Sângiorgiu de Pădure", a precizat el.

Cât despre acuzaţiile dr. Băilă că SCJU Târgu Mureş ar fi refuzat să trimită personal calificat în sprijinul SCJ Mureş, dr. Claudiu Puiac a precizat că a detaşat, de la începutul anului, către Secţia ATI SCJM un număr de 20 de rezidenţi ATI (an I-V), plus personalul suplimentar din cadrul unităţilor sanitare din judeţ.

"De asemenea, pentru a veni în sprijinul Secţiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş am solicitat redirecţionarea către această secţie a personalului medical care ne-a fost destinat pentru unitatea de suport din cadrul UMFST (cele 27 persoane menţionate) şi am oferit suport logistic constând în ventilatoare sau aparatura medicală, în caz de nevoie. Spitalul Clinic Judeţean Mureş a solicitat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş să-i detaşeze, pentru o perioadă de 60 de zile, personal medico-sanitar şi auxiliar specializat ATI, lucru imposibil de realizat, având în vedere că în Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost detaşat personal de pe celelalte secţii ale spitalului. În aceste momente grele, moralul personalului medical nu este unul pozitiv, iar suprasolicitarea psihică şi fizică, deseori, ne îndeamnă la reacţii uneori poate exagerate, dar nu trebuie să uităm că avem un scop unitar, acela de a lupta împotriva acestei epidemii cu toate resursele şi posibilităţile, dar avem obligaţia să ne menţinem în continuare omenia şi ţinuta morală, indiferent de situaţie", a menţionat dr. Claudiu Puiac.

În judeţul Mureş au fost confirmate 595 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, 50 de persoane sunt internate cu suspiciune de infecţie, 269 persoane au fost declarate vindecate şi externate, iar 47 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...