Mureș: Urșii de la Zoo au preferat soarele și ploaia, în ziua de ieșire din bârlog, semn că vine primăvara (GALERIE FOTO)

Mureș: Urșii de la Zoo au preferat soarele și ploaia, în ziua de ieșire din bârlog, semn că vine primăvara (GALERIE FOTO)

Cei șase urși maturi de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș au preferat soarele și ploaia, joi, la ieșirea din bârlog, de Ziua Ursului, iar astfel prevestirile meteorologice populare, atribuite comportamentului animalelor, indică faptul că primăvara este aproape.

'În fiecare an, în 2 februarie, sărbătorim Ziua Ursului. Astăzi, am pregătit niște cutii pentru urși ca să ne spună dacă o să vină primăvara sau dacă o să mai rămână iarna. După cum ați văzut, urșii s-au dus prima dată la cutiile de carton cu soare și cu ploaie. Ar fi bine să vină și primăvara pentru că a fost destul de lungă și friguroasă. După prognoza dată de bătrâni, dacă ursul iese în 2 februarie din bârlog și își vede umbra, se întoarce, pentru că iarna nu pleacă. Astă noapte a fost rece, soare nu a prea fost. Dar sperăm să vină și primăvara', a declarat directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureș, Horațiu Gorea.

Inginerul Kopacz Andras a arătat că există diferențe între comportamentul urșilor din captivitate, comparativ cu cel al urșilor care trăiesc în sălbăticie, iar cei de la Zoo Târgu Mureș nu au hibernat în această iarnă.

'Ai noștri nu au hibernat — în libertate aceștia hibernează pe perioada iernii, poate și din cauza cantității mici de hrană. Li se modifică comportamentul în captivitate. Avem 6 urși împreună pe 5 hectare, ei nu hibernează, la noi hrana este asigurată permanent așa că nu au nevoie de această activitate. Ar avea posibilitatea ca pe 5 hectare să își facă bârlog și să hiberneze. Și astăzi sunt foarte activi', a spus Kopacz Andras.

Acesta a mai spus că iarna a fost destul de grea pentru angajații Grădinii Zoologice din Târgu Mureș, deoarece aici există multe adăposturi, care au trebuit alimentate cu apă caldă.

De pe site-ul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș aflăm că o serie de prevestiri meteorologice populare sunt atribuite comportamentului animalelor în cursul anului, iar mureșenii au câteva prevestiri specifice.

'În părțile mureșene se crede că dacă va trece vulpea pe gheață de Stretenie (în 2 februarie, când este și sărbătoarea Întâmpinarea Domnului în calendarul ortodox, n.r.), adică vor fi apele înghețate, va veni primăvara mai repede, iar dacă își va uda coada, iarna va ține mai mult timp, cel puțin 40 de zile. Prelungirea iernii cu 40 de zile de sărbătoarea Întâmpinării Domnului în biserică este legată probabil de cele 40 de zile trecute de la nașterea lui Isus Hristos. În părțile Hunedoarei și în Banat se crede că la Stretenie, numită și Ziua Ursului, iese ursul din bârlog și se joacă în zăpadă. De își va vedea umbra când se joacă, atunci se bagă din nou în bârlog, semn că iarna se va prelungi', se arată pe site-ul muzeului mureșean.

Potrivit aceleiași surse, mersul vremii era deosebit de important în economica agro-pastorală țărănească, astfel încât toate sărbătorile din cursul anului sunt însoțite de o serie de prevestiri meteorologice.

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia era denumită 'Așteaptă vara' în Valea Gurghiului și se zice că dacă picură din streașină, se va face primăvară târziu, iar oamenii trebuie să grijească fânul, adică să-l folosească cu economie să le ajungă până în primăvară.

De Ziua Ursului, la Târgu Mureș a picurat, iar temperatura a înregistrat valori pozitive.

AGERPRES / (A, AS — autor: Dorina Matiș, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro