Mutarea neașteptată prin care Trump dă șah Chinei și Rusiei. Ce se ascunde în spatele vizitei sale din Orientul Mijlociu

Mutarea neașteptată prin care Trump dă șah Chinei și Rusiei. Ce se ascunde în spatele vizitei sale din Orientul Mijlociu

Vizita președintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu este un joc de putere calculat în noua realitate geopolitică, consideră expertul în relații internaționale Ioan Constantin Bercean.

Trump a fost de fiecare dată bine primit în Arabia Saudită. FOTO: AFP

Trump a fost de fiecare dată bine primit în Arabia Saudită. FOTO: AFP

„Vizita președintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu: un joc de putere calculat în noua realitate geopolitică”, scrie Ioana Constantin Bercean, într-o postare pe Facebook.

Cu dublă expertiză, în Orientul Mijlociul și politica Statelor Unite ale Americii, Ioana Constantin Bercean explică de ce vizita lui Trump în Orientul Mijlociu este mai mult decât una încărcată de simbolism.

„Vizita planificată a președintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu, în perioada 13-16 mai, este mult mai mult decât un turneu simbolic - este o demonstrație de putere, modelată de urgențe economice interne, fluxuri geopolitice globale și centralitatea persistentă a statelor din Golf în strategia SUA în regiune. Deși itinerariul formal al vizitei este încă vag din punct de vedere diplomatic, obiectivele subiacente dezvăluie o agendă atent calibrată: asigurarea unor ajutoare economice, consolidarea opticii politice și întărirea controlului SUA asupra celor mai fiabili aliați ai săi din Golf, și anume Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită”, spune Ioana Bercean.

Mutarea neașteptată prin care Trump dă șah Chinei și Rusiei

Aceste trei țări nu sunt doar piloni ai stabilității regionale, ci servesc și ca reprezentanți funcționali pentru proiecția puterii SUA, fără costurile implicării militare directe, adaugă experta.

„De la pârghia energetică și lichiditatea financiară până la medierea conflictelor regionale, fiecare dintre aceste state oferă atuuri unice pe care președintele Trump este probabil hotărât să le valorifice. Dar, procedând astfel, domnia sa trebuie să navigheze printr-un câmp minat de agende concurente, multipolaritate globală crescândă și loialități schimbătoare, în special în contextul influenței crescânde a Chinei și al rolului complex al Rusiei.O dimensiune potențial subapreciată a vizitei este dorința lui Trump de a exploata diplomația din Golf pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. La începutul anului 2025, Arabia Saudită a găzduit discret discuții secrete între SUA și Rusia, consolidându-și poziția de mediator neutru. Se așteaptă ca Trump să recompenseze Riadul cu laude publice, insistând totodată pentru o inițiativă reînnoită în Golf pentru a promova un armistițiu. Dacă efortul va avea succes, va fi o victorie majoră pentru Donald Trump în relațiile publice și o ascensiune strategică pentru Arabia Saudită pe scena mondială.”

China și Rusia sunt și ele vizate. Donald Trump vrea să se asigure că Statele Unite ale Americii vor avea toată susținerea în regiune, pentru a contracara unele dintre planurile Beijingului și Moscovei.

Cu ochii pe Egipt și Iran

„Factorul China va avea o influență majoră asupra vizitei. Donald Trump va încerca să facă presiuni asupra statelor din Golf, nu doar asupra Emiratelor Arabe Unite, Qatarului și Arabiei Saudite, ci asupra tuturor celor șase membre ale CCG, pentru a se distanța de Beijing. Washingtonul consideră regiunea Golfului o falie critică în tensiunile mai ample dintre SUA și China. O altă propunere, un subiect discutat mai discret, este înființarea unei baze militare americane pe Insula Tiran, o locație strategică din Marea Roșie. Deși este potențial benefică atât pentru obiectivele de securitate ale SUA, cât și pentru cele ale Israelului, în special pentru contracararea amenințării houthi, o astfel de mișcare ar putea declanșa reacții negative serioase - nu doar din partea Iranului, ci și din partea Egiptului. Guvernul de la Cairo ar putea considera această strategie drept o subminare a arhitecturii sale de securitate pentru Canalul Suez și Peninsula Sinai, precum și o potențială diminuare a rolului său regional, în favoarea triunghiului saudit-israelian-american”, mai spune experta.

Vizita lui Donald Trump este o bună oportunitate și pentru statele din regiune.

„Pentru statele din Golf, vizita este atât o oportunitate, cât și un test. Deși atenția reînnoită din partea Washingtonului este foarte apreciată, monarhiile arabe sunt din ce în ce mai asertive și selective în alinierile lor. Nu vor oferi loialitate fără beneficii și nici nu vor ignora ascensiunea unor puteri globale alternative. Rezultatele vizitei președintelui Trump s-ar putea să nu fie o redefinire a alianței SUA-Golf - dar cu siguranță va clarifica contururile unor noi aliniamente într-o eră a turbulențelor globale și a recalibrării de putere”, conchide Ioana Constantin Bercean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Șeful INSCOP, informație de ultima oră din sondaje!

2 VIDEO Ea este polițista de frontieră, cu BMW și vilă de peste 500 mp, care face campanie pentru George Simion

3 VIDEO Asta ne așteaptă? / Fostul patron al „președintelui” Simion: „Regimul Ceaușescu a făcut bine pentru această țară”

4 Voi ați citit declarația de avere a lui Petrișor Peiu, care militează de ani de zile pentru naționalizarea OMV Petrom?

5 Stranie chestie...