Muzicianul american Meat Loaf a murit (fişă biografică)

Muzicianul american Meat Loaf a murit (fişă biografică)

Muzicianul american Meat Loaf, renumit pentru albumele sale din seria "Bat Out of Hell", a murit la 20 ianuarie 2022, informează Reuters, citând un comunicat publicat în 21 ianuarie, pe pagina oficială de Facebook a artistului.

***

Muzicianul american Meat Loaf (nume real Marvin Lee Aday) s-a născut la 27 septembrie 1947, în Dallas, Texas. După finalizarea cursurilor liceale, s-a înscris la North Texas State University (actuala University of North Texas), dar în 1967 a părăsit Texasul şi cursurile, pentru a începe o nouă viaţă în Los Angeles. Aici a înfiinţat prima trupă muzicală - Meat Loaf Soul, conform site-ului https://www.biography.com/.

După mai multe schimbări de componenţă şi de denumiri, trupa s-a destrămat. A început să joace în teatru, unde a avut primul succes cu musicalul "Hair". Ulterior, a ajuns pe Broadway unde a jucat în mai multe spectacole. A fost chemat pentru audiţii în vederea rolurilor Eddie şi Dr. Scott în producţia "The Rocky Horror Picture Show".

Foto: (c) Arnd Wiegmann/REUTERS



În 1975, a participat la transpunerea pe ecran a show-ului, unde a apărut alături de actori ca Susan Sarandon, Tim Curry şi Barry Bostwick. Filmul a avut un mare succes, rulând mult timp şi aducând încasări de peste 112 milioane dolari din vizionări, menţionează site-ul amintit.

Meat Loaf a revenit în studioul de înregistrări unde a realizat opera rock "Bat Out of Hell" (1977), unde a colaborat cu producătorul Todd Rundgren şi cu compozitorul Jim Steinman. Albumul s-a vândut în peste 34 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a primit mai multe discuri de platină. La un spectacol din Ottawa, Canada, Meat Loaf şi-a fracturat un picior, jucând în următoarele spectacole într-un scaun cu rotile.

În 1985, cântăreţul a lansat albumul "Bad Attitude", urmat de "Blind Before I Stop", în 1986. Între turneele efectuate în acea perioadă amintim: "Bat Out of Hell Tour" (1977-1979), "Dead Ringer Tour" (1981-1982), "Midnight at the Lost and Found Tour" (1983), "Bad Attitude Tour" (1984-1986), "20/20 World Tour" (1987), "Lost Boys and Golden Girls World Tour" (1988).


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski