Myanmar: Aung San Suu Kyi, condamnată la 4 ani de închisoare de către junta militară

Myanmar: Aung San Suu Kyi, condamnată la 4 ani de închisoare de către junta militară

Un tribunal din Myanmar a condamnat-o luni pe fosta şefă a guvernului civil din această ţară, Aung San Suu Kyi, la patru ani de închisoare pentru incitare la revolte publice şi încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19, a anunţat un purtător de cuvânt al juntei, informează AFP.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, înlăturată de la putere de către armată în februarie, "a fost condamnată la doi ani de închisoare în baza secţiunii 505 (b) şi la doi ani de închisoare în baza legii privind catastrofele naturale", a declarat Zaw Min Tun pentru agenţia de presă franceză.

Fostul preşedinte Win Myint a primit aceeaşi pedeapsă, a spus Min Tun, adăugând că cei doi nu vor fi duşi la închisoare pe moment.

"Ei vor trebui să facă faţă altor acuzaţii din locurile unde se află acum" în capitala Naypyidaw, a precizat purtătorul de cuvânt, fără a da mai multe detalii.

Aflată în arest la domiciliu de la reţinerea sa la 1 februarie, fosta lideră de facto din Myanmar Aung San Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, este judecată din iunie pentru o multitudine de infracţiuni, printre care import ilegal de walkie-talkie-uri, revoltă, corupţie sau incitare la tulburări publice.

Mulţi observatori denunţă un proces politic menit să o neutralizeze pe câştigătoarea alegerilor din 2015 şi 2020.

În timpul primei ei înfăţişări în instanţă, Aung San Suu Kyi a jurat că partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), va rezista şi le-a cerut adepţilor să rămână uniţi.

În ultimele săptămâni, tribunalele juntei au pronunţat sentinţe foarte severe împotriva unor membri importanţi ai LND.

Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Generalii şi-au justificat puciul asigurând că au descoperit numeroase nereguli în timpul alegerilor din noiembrie 2020, câştigate cu o majoritate covârşitoare de LND. Observatorii internaţionali de la acea vreme au descris scrutinul ca fiind "în general liber şi corect". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”