
„N-am avut bărbați de stat care să ceară”/Colonelul Petrescu acuză diferența dintre România și Polonia
Ion Petrescu, analist militar și colonel în retragere, a declarat că industria de apărare a României nu are o viziune strategică pe termen lung, lipsindu-i, totodată, o negociere eficientă în raport cu marile contracte de achiziții militare, anunță Defense România. Petrescu a subliniat că țara noastră, spre deosebire de vecinii săi, nu primește suficiente beneficii economice și industriale din acordurile de apărare încheiate cu aliații occidentali, dând ca exemplu achiziționarea F-16 și subliniind modul în care Varșovia și-a implicat industria de apărare în producția de componente, spre deosebire de București.
Colonelul Petrescu a subliniat contrastul evident dintre România și Polonia în ceea ce privește contractele de offset, adică acele înțelegeri prin care o parte din investiția în echipamente militare se întoarce în economia națională prin transfer de tehnologie, producție locală și creare de locuri de muncă, arată sursa citată. Spre deosebire de România, Polonia a reușit să transforme achizițiile de F-16 într-un motor economic intern, arată analistul militar.
„Polonezii au luat avioane F-16 și au obținut offset pentru aceste avioane, ceea ce a însemnat numeroase locuri de muncă pentru muncitori polonezi în Polonia. Noi am luat avioane F-16 și (...) n-am auzit de niciun reportaj în rândurile muncitorilor care s-au ocupat de producerea de piese utile avioanelor F-16”, a punctat analistul.
Ion Petrescu este de părere că această diferență nu ține doar de negocierile punctuale, ci de modul în care se poziționează liderii politici polonezi în raport cu partenerii strategici, precum Statele Unite: „Ei sunt cu un pas în fața noastră, sunt mai creativi, mai îndrăzneți și au capacitatea de a spune aliatului, partenerului strategic, America: «Asta avem nevoie, pentru asta vrem să facem contractul» . Noi mai avem de lucrat aici”.
„Iar dacă e să vorbim despre ceea ce lipseşte industriei naţionale de apărare, să spunem franc: n-am avut bărbați de stat care să ceară, ca aceia de la Varșovia, să beneficiem de offset, de posibilitatea de a face contracte cu țări cu bogate tradiții în producția de armament, care să permită producerea și pe teritoriul României a unor componente ale armelor sau avioanelor sau altor structuri de tehnică de luptă pe care noi le-am achiziționat de la state aliate”, a declarat Petrescu, referindu-se la achizițiile de avioane F-16.
Defense Express: „România uită un detaliu-cheie”
Însă, jurnaliștii Defense Express , care au preluat interviul, remarcă faptul că analistul militar „trece cu vederea faptul că Polonia a achiziționat avioane noi direct din SUA, în cadrul unui contract cu Lockheed Martin, în timp ce România a cumpărat avioane uzate - mai întâi 17 din Portugalia (în două loturi, de 12 și 5) și apoi 32 din Norvegia, pentru o sumă relativ modestă - de 388 de milioane de euro. În plus, reparațiile și întreținerea urmau să fie efectuate la compania de producție de avioane Aerostar”.
În general, România a demonstrat că poate negocia condiții favorabile atunci când achiziționează arme din străinătate. De exemplu, anul trecut, Bucureștiul a comandat 1.000 de vehicule blindate turcești Cobra II, mai arată Defense Express.
În selectarea unui vehicul de luptă pentru infanterie, România a precizat că, dincolo de caracteristicile de performanță, factorii-cheie includ disponibilitatea producătorului de a localiza producția și de a oferi acorduri de compensare. Alte exemple includ Piranha V și tunurile autopropulsate K9 din Coreea de Sud, precizează aceeași sursă externă.