N-O să vă PLACĂ știrea asta!

N-O să vă PLACĂ știrea asta!

Ungaria majoreaza puternic salariile in sanatatea publica, pentru a lupta impotriva exodului medicilor! Guvernul ungar a anuntat joi o crestere masiva a salariilor in sanatatea publica, intr-un context de exod masiv al medicilor si al personalului auxiliar, scrie AFP.

Cresterea, care va reprezenta o majorare medie de 20% fata de veniturile actuale, va intra in vigoare din toamna si va fi cuprinsa intre 50.000 si 107.000 de forinti brut (160 - 345 euro) pentru farmacisti si medici, in functie de specializari si vechime.

Ministrul Sanatatii, Zoltan Balog, a precizat ca o majorare similara este programata pentru 2017, ceea ce va conduce la cresterea salariilor cu 40% in total.

Angajatii simpli din sectorul sanatatii vor beneficia de o majorare de 30.000 de forinti (100 euro) in aceasta toamna, reprezentand o crestere de circa 25%, iar venitul lor urmeaza sa se "dubleze" pana in 2019, a asigurat ministrul. Salariul minim este de circa 340 euro.

Ungaria, unde majoritatea medicilor sunt platiti de stat si nu au beneficiat decat de majorari simbolice de salarii in ultimii ani, se confrunta cu un exod de medici si infirmiere, care pleaca cu sutele in fiecare an pentru a munci in tarile bogate din UE.

Acest program de majorari, negociat cu sindicatele, va costa bugetul de stat 100 de miliarde de forinti (320 milioane euro) pe doi ani si a fost deja bugetat, a precizat Balog.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?