Nadia: Sunt tristă. Trebuie să o luăm de la zero! A sosit momentul!

Nadia: Sunt tristă. Trebuie să o luăm de la zero! A sosit momentul!

După zeci de ani în care a reprezentat o forţă majoră în gimnastica feminină, echipa de fete a României, multiplă campioană olimpică, va privi de la televizor Jocurile Olimpice de la Rio. Despre eşecul usturător al fetelor noastre, Q Magazine a vorbit cu Nadia Comăneci, sportiva care redefinea gimnastica mondială în urmă cu patru decenii.

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate merg la Olimpiadă. De ce s-a ajus aici ne explică chiar Nadia Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă a lumii din toate timpurile.

“E foarte trist. Îmi pare atât de rău că s-a întâmplat acest lucru, dar, aşa cum tot spun şi eu de ani de zile, aceste rezultate nefaste nu sunt întâmplătoare. Ştiam cu toţii şi am anticipat că într-o zi vom ajunge şi aici. Din păcate acel moment a venit şi după atâţia ani nu vom avea o echipă completă în concursul olimpic. Nu mai avem antrenori, iar cei pe care îi avem îi plătim foarte prost, nu mai avem sportive. În România, avem aproximativ 100 de gimnaste, în timp ce în Statele Unite sunt vreo 4 milioane de copii care fac gimnastică. Avem vreo cinci-şase cluburi de gimnastică. În State, sunt 2.500 de cluburi. Din păcate, sportul în România a rămas pe loc, de aici şi rezultatele catastrofale din ultima vreme”, mărturiseşte, pentru Q Magazine, „Zeiţa de la Montreal”.

Românii au gimnastica în sânge, ne vom reveni!

Ce este de făcut? Ne spune tot Nadia, iar răspunsul ei vine ca un balsam pentru durerea pe care o simţim astăzi la gândul că, la vară, nu vom mai simţi acele emoţii de care devenisem dependenţi în ultimele decenii: „În primul rând nu trebuie să pierdem vremea căutând vinovaţi, nu trebuie să dăm vina pe antrenori sau sportive. Aceasta este situaţia şi ar fi util să vedem ce avem de făcut de aici înainte, pentru că este foarte mult de muncă. În ultimii ani s-au ridicat multe ţări în gimnastică, acest lucru nu trebuie să ne sperie, ci dimpotrivă să ne mobilizeze. Avem nevoie să o luăm de la zero, să reconstruim gimnastica românească pe baze noi, pentru că în acest acest moment există o mare distanţă între noi şi ceilalţi. Avem nevoie să regândim sportul de masă. Speranţa există! Doar dacă ne gândim că şi în aceste condiţii, gimnastele noastre au reuşit evoluţii promiţătoare în ultimii ani, când am reuşit să ne batem de la egal la egal cu marile puteri, ba chiar să visăm la noi preformanţe olimpice. Noi, românii, avem gimnastica în sânge, nu putem să ne plângem de milă, ci să căutăm o strategie viabilă, să începe să investim. Sportivii români au talent, au dorinţa de a reuşi, muncesc mult. Când noi am intrat acum 30 de ani pe piaţă şi toată lumea se întreba cine suntem, secretul a fost unul singur: am muncit mai mult ca ei. Muncă multă şi seriozitate, aceasta este cheia reuşitei...”

Vom avea, totuşi, 3 gimnaşti la Rio

România, care nu va concura la Rio în concursul pe echipe nici la masculin, nici la feminin, va avea trei reprezentanți la individual. Astfel, îi vom avea la Jocurile Olimpice pe Marian Drăgulescu și încă un gimnast care va fi desemnat ulterior de FRG, la masculin, în timp ce la feminin o singură sportivă din România va primi o invitație din partea forului internațional.

“”Eu voi fi acolo, voi ţíne steagul sus şi îi voi încuraja pe sportivii noştri, atâţi câţi vor fi. Trebuie să credem în noi şi în şansele noastre!”, ne-a mai declarat Nadia Comăneci.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!