Nagorno-Karabah: O catedrală armeană istorică, avariată de bombardamente, însă Azerbaidjanul neagă atacul (FOTO)

Nagorno-Karabah: O catedrală armeană istorică, avariată de bombardamente, însă Azerbaidjanul neagă atacul (FOTO)

O catedrală armeană istorică din Nagorno-Karabah a fost avariată de bombardamentele forţelor azere din această regiune separatistă în care se duc lupte acerbe, a declarat joi guvernul armean, potrivit AFP.

"Forţele armate din Azerbaidjan au bombardat biserica armeană Ghazanchetsots (Sfântul Mântuitor) din oraşul Shusha", a declarat Centrul de informare al guvernului armean pe pagina sa de Facebook.

Prezent la faţa locului, un corespondent AFP a observat pagube semnificative: o gaură mare în acoperişul edificiului, vitraliile distruse şi bănci de rugăciune şi obiecte religioase răsturnate în mijlocul unui strat gros de praf şi moloz.

Simeon, un rezident din apropiere, venit să constate pagubele, este în stare de şoc. "Nu sunt soldaţi aici, nimic strategic, cum poţi viza o biserică? Este o catedrală foarte importantă pentru noi", a declarat el.


Foto: (c) DAVIT GHAHRAMANYAN / ARMENIAN FOREIGN MINISTRY/ EPAPentru arhiepiscopul Karabahului Parguev Martirossian, acest atac arată metodele "Statului islamic". "Ei (azerii) ne atacă valorile spirituale", a declarat el pentru AFP.

Pe de altă parte, Azerbaidjanul a negat joi că se află în spatele bombardamentului catedralei Ghazanchetsots. "Informaţiile despre pagubele aduse bisericii din Shusha nu au nimic de-a face cu acţiunile militare ale armatei azere", a informat Ministerul Apărării din această ţară, adăugând că "armata azeră nu vizează clădiri şi monumente istorice, culturale şi mai ales religioase".


Foto: (c) DAVIT GHAHRAMANYAN / ARMENIAN FOREIGN MINISTRY/ EPASituat la câţiva kilometri sud de Stepanakert, capitala separatistă, oraşul Shusha a fost în mare parte distrus într-o confruntare decisivă în timpul războiului din Karabah de la începutul anilor '90. Catedrala sa a fost reconstruită după lupte, devenind un simbol pentru armeni.

Mult timp împărţit între două culturi - creştină pentru Armenia şi musulmană pentru Azerbaidjan -, Shusha este adesea denumit "Ierusalimul din Nagorno-Karabah".


Foto: (c) DAVIT GHAHRAMANYAN / ARMENIAN FOREIGN MINISTRY/ EPABeligeranţii armeni (creştini) şi azeri (şiiţi de limbă turcă) nu au dat joi niciun semn că vor să înceteze confruntările, înainte de o primă întâlnire la Geneva a mediatorului internaţional pentru acest conflict.

Bilanţul oficial de la reluarea ostilităţilor, la 27 septembrie, este de 300 - 400 de morţi, dintre care circa 50 de civili. Acest bilanţ rămâne însă unul extrem de parţial, în condiţiile în care Baku nu anunţă pierderile sale militare, iar cele două tabere pretind că au eliminat fiecare mii de militari inamici. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

2 Răsturnare de situație! / Un moştenitor secret al celebrei avocate Paula Iacob revendică averea uriașă de 10 milioane de euro

3 Scandal sexual cu dansatoarea maneliștilor! Cristina Pucean îl dă în vileag pe Bogdan de la Ploiești!

4 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei