Nagorno-Karabah: Preşedintele Putin i-a invitat la Moscova pentru consultări pe miniştrii de externe azer şi armean

Nagorno-Karabah: Preşedintele Putin i-a invitat la Moscova pentru consultări pe miniştrii de externe azer şi armean

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a invitat vineri la Moscova pe miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, ţări aflate în conflict deschis pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de majoritate armeană, potrivit unui anunţ făcut joi seara de Kremlin, informează AFP.

"Pe 9 octombrie, miniştrii de externe ai Azerbaidjanului şi Armeniei sunt invitaţi la Moscova pentru consultări" cu medierea diplomaţiei ruse, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ruse.

"Preşedintele Rusiei solicită încetarea luptelor din Nagorno-Karabah din motive umanitare, în vederea schimbului de morţi şi prizonieri", adaugă Kremlinul, care precizează că Vladimir Putin a purtat discuţii cu preşedintele azer Ilham Aliev şi cu premierul armean Nikol Paşinian.

AFP notează că Erevan şi Baku nu au reacţionat public deocamdată şi deci nu este clar dacă cele două părţi vor accepta invitaţia Moscovei.

Ministrul azer de externe Ceyhun Bayramov s-a aflat joi la Geneva unde s-a întâlnit cu copreşedinţii Grupului OSCE de la Minsk (Rusia, Franţa, Statele Unite), responsabil cu medierea internaţională a acestui conflict ce durează de peste 30 de ani. Nu există informaţii despre conţinutul discuţiilor de la Geneva.

Şeful diplomaţiei armene urma să fie primit luni la Moscova de omologul său rus Serghei Lavrov.

Din 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata Republică Nagorno-Karabah şi forţele azere se luptă din nou. Numărul oficial al morţilor este estimat la 300 - 400, printre care s-ar afla aproximativ 50 de civili. Cifrele sunt relative, bilanţul real putând fi mult mai ridicat, fiecare tabără susţinând că a eliminat mii de soldaţi inamici.

Apelurile multiple din partea comunităţii internaţionale către cele două părţi de a încheia un armistiţiu au rămas până acum fără răspuns. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei