NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Dune de nisip acoperite de zăpadă pe Marte

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Dune de nisip acoperite de zăpadă pe Marte

Această fotografie de la suprafața planetei Marte, în care se văd dune de nisip acoperite de zăpadă, a fost realizată la 21 mai 2017 cu camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din dotarea sondei orbitale Mars Reconnaissance Orbiter, aparținând NASA.

Sursa foto: nasa.gov

În momentul realizării fotografiei era primăvară în emisfera nordică a Planetei Roșii. În timpul iernii marțiene, dunele de nisip au fost complet acoperite de zăpadă și gheață. Spre deosebire de Pământ, zăpada și gheața de pe Marte este formată din dioxid de carbon și nu din apă, fiind denumită și "gheață uscată".

Atunci când razele Soarelui încep să încălzească timid suprafața marțiană, în cursul primăverii, gheața de pe suprafața netedă a dunelor se sparge, iar dioxidul de carbon care se eliberează împinge nisip și praf mai întunecat la culoare spre suprafața dunelor, producând niște frumoase "desene" vizibile de pe orbită. Pe partea mai puțin netedă, dintre dune, gheața uscată rezistă mai mult timp, fiind umbrită de marginile dunelor.

MRO a costat 720 de milioane de dolari a fost lansată la 12 august 2005, ajungând pe orbita marțiană la 10 martie 2006.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”