NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Enceladus ca o picătură de rouă care se odihnește pe planul inelelor lui Saturn

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Enceladus ca o picătură de rouă care se odihnește pe planul inelelor lui Saturn

Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn care adăpostește un ocean global, apare în această fotografie, realizată de instrumentele sondei Cassini, deasupra planului inelelor lui Saturn, ca un strop de rouă pe o frunză, amintindu-ne că până și cele mai mici corpuri din sistemul nostru solar ascund numeroase mistere ce așteaptă să fie elucidate.

Sursa foto: www.nasa.gov

Conform teoriilor care circulau înainte ca sonda Cassini să ajungă în sistemul lui Saturn, o lună de dimensiunea lui Enceladus (cu un diametru 504 kilometri) ar fi trebuit să fie o lume moartă și înghețată. Însă Enceladus este o lume vie, remarcabil de activă din punct de vedere geologic și care dispune de un ocean global aflat sub calota glaciară de la suprafață.

Perspectiva acestei fotografii este îndreptată către partea neluminată a inelelor lui Saturn, la un unghi de aproximativ 0,3 grade sub planul acestora. Fotografia a fost realizată la 25 mai 2015 cu ajutorul unui filtru spectral, de la o distanță de aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Saturn. Scara fotografiei este de 87 km/pixel.

Misiunea sondei Cassini este rezultatul colaborării dintre NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană. Lansată la 15 octombrie 1997, Cassini a ajuns pe orbita planetei Saturn la 1 iulie 2004.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

4 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!