NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Fața întunecată a lui Pluto, fotografiată de sonda New Horizons

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Fața întunecată a lui Pluto, fotografiată de sonda New Horizons

Sonda New Horizons, aparținând NASA, a realizat această fotografie a planetei pitice Pluto la doar câteva minute după survolul ce a avut loc la 14 iulie 2015, pe măsură ce sonda se îndepărta de planeta pitică, conform NASA.

Sursa foto: nasa.gov

Această imagine a fost obținută în timp ce Soarele se afla de cealaltă parte a lui Pluto, din punctul de vedere al sondei New Horizons. În fotografie se vede cum lumina solară străbate straturile microatmosferei plutoniene. De asemenea, în cadru este surprinsă și partea de sud a câmpiilor acoperite de azot înghețat denumite Sputnik Planum, precum și munții Norgay Montes, aflați în partea superioară a fotografiei.

Această fotografie a fost realizată cu instrumentul Multispectral Visual Imaging Camera (MVIC) din arsenalul științific al sondei New Horizons, de la distanța de aproximativ 21.550 de kilometri de Pluto, la 19 minute după ce sonda a trecut prin cel mai apropiat punct față de planeta pitică în cadrul survolului produs la jumătatea lunii iulie a anului trecut. Rezoluția imaginii este de 430 metri/pixel. Dimatrul lui Pluto este de 2.374 kilometri.

Sonda New Horizons, care a parcurs aproximativ 5 miliarde de kilometri în ultimii 9 ani, a survolat planeta pitică Pluto în interval de mai puțin de o oră și a strâns sute de imagini și date despre atmosfera, geologia și sateliții lui Pluto, informații extrem de importante pentru oamenii de știință în încercarea lor de a înțelege modul în care s-a format sistemul nostru solar în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Misiunea sondei New Horizons a început la 19 ianuarie 2006, în cadrul programului de explorare a sistemului solar New Frontier, înainte ca Pluto să fie scoasă din clasa planetelor și introdusă în cea a planetelor pitice. În momentul lansării sondei, Pluto era considerată încă cea de-a 9-a planetă a sistemului solar și ultima rămasă 'nevizitată'.

Această misiune are o importanță istorică marcând 'vizitarea' ultimei planete rămase complet necunoscute din sistemul nostru solar. Prima sondă care a 'vizitat' cu succes o planetă din sistemul nostru solar a fost Mariner-2 care s-a întâlnit cu planeta Venus în 1962. Trecerea sondei New Horizons prin apropierea planetei pitice Pluto a coincis și cu împlinirea a 50 de ani de la primul survol al planetei Marte realizat de sonda Mariner-4 (14 iulie 1965).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu